EL: Prvi put ikada - Zvezda dobila CSKA

CRVENO-BELA ARMIJA! Beograd je groblje šampiona! CSKA savladan sa 78:67! Novogodišnji poklon: Zvezda srušila prvaka Evrope! Košarkaši Crvene zvezde okončali su godinu punu velikih rezultata čudesnom pobedom protiv prvaka Evrope!

Košarka 29.12.2016 | 20:52
EL: Prvi put ikada - Zvezda dobila CSKA
Ekipa Dejana Radonjiča je odigrala još jedan fantastičan meč i pobedila je pred više od 18.000 navijača u Kombank areni CSKA u 15. kolu Evrolige rezultatom 78:67

Od početka do kraja utakmice Zvezda je u potpunosti nadigrala ubedljivo najjači tim Evrope koji nijednom nije vodio.

U istom ritmu u kojem je srušila Real Madrid i Makabi Zvezda je otvorila duel sa CSKA i do kraja je uspela da odbije sve nalete gostiju.

Koliko je Zvezda od starta igrala dobro pokazuje i podatak da je Dimitris Itudis već posle četiri minuta promenio kompletnu petorku.

Treću godinu zaredom, šampion Evrope na kolenima u Beogradu! Niko više nije nedodirljiv za ovu Crvenu zvezdu, pa čak ni aktuelni vladar Starog kontinenta. Moskovski CSKA je izgoreo u paklu Beogradske Arene. U samo 14 dana ekipa Dejana Radonjića je uspela da baci tri vladara Starog kontinenta i definitivno potvrdila da ima kvalitet i igru sa kojom još jednom može da se domogne same završnice Evrolige - 78:67.

Dok su pobede nad Makabijem i Real Madridom među Zvezdinom publikom doživljene i kao nešto što je bilo moguće učiniti, okršaj sa moćnim Armejcima dočekan je pod sloganom: "Da probamo, pa šta bude". A bilo je! Dogodilo se ono o čemu su simpatizeri srpskog šampiona da sada samo sanjali.

Zvezdina odbrana je još jednom bila na ivici fanatizma, prvaku Evrope je bio potpuno sužen prostor u napadu, a takva igra otvarala je domaćinu kontranapade pa je samog starta serijom 13:0 stavio do znanja najboljem timu Evrope da je rešen da ga ove večeri baci na kolena.

Igra u kojoj je dominirao Čarls Dženkins sa četri ukradene lopte za svega sedam minuta primorala je Dimitrisa Itudisa da već u petom minutu promeni kompletnu petorku. Tu Zvezdinu seriju trojkom je prekinuo hladnokrvni Miloš Teodosić, koji ni večeras, kao ni tokom kompletne karijere, nije mario ko je sa druge strane, ali je ipak ostao daleko ispod svog prepoznatljivog učinka. 

U stučnom štabu Dejana Radonjića su znali da je za pobedu protiv ovako velikog rivala neophodno da kvalitet igre tokom čitave utakmice bude na visini zadatka, ali to nije bio nimalo lak zadatak. Gosti su se u nekoliko navrata vraćali u meč iz minusa od 14, pa čak i 15 poena razlike. Granitna odbranu koju su igrali crveno-beli ipak nije uticala na Andreja Voronceviča, koji je večeras bio siguran u šutu, često se izvlačio van linije 6,75 i pogađao. Svi ostali su negde bili pod kontrolom Zvezdine odbrane, a što je najvažnije nosioci igre Teodosić i De Kolo, koji su ubacili po šest poena. Ono što je takođe bilo važno, zaustavljen je i Kajl Hajns, koji je u prvom četvrtfinalnom meču prošle sezone Zvezdi ubacio 21 poen, što je njegov rekordni učinak u Evroligi. Večeras samo devet.

Igru domaćina tokom meča su najviše nosil Dženkins, Kuzmić i Simonović, ali je u možda odlučujućim  momentima poslednje četvrtine pogađao Nejt Volters. Njegovih pet vezanih poena su četiri minuta pre kraja odveli crveno-bele na dvocifrenu razliku (69:58) i otvorili im put ka istorijskoj pobedi. Ipak, potpun nokaut predstavljala je asistencijaBranku Laziću za kapitalnih 76:63, dva i po minuta pre kraja utakmice.

Ognjen Kuzmić odigrao je briljantno sa 16 poena i 10 skokova. Dženkins ga je pratio sa 11 poena (sve u prvom delu), 3 skoka, 6 asistencija i neverovatnih 6 ukradenih lopti.

Simonović je dodao 14 poena i 3 skoka, a Volters se probudio u poslednjoj deonici i prelomio je meč sa 9 poena, 2 skoka i 1 asistencijom. Nemanja Dangubić je dodao 7, a Jović 6 poena i 5 skokova. Kod gostiju Voroncevič je bio sjajan sa 21 poenom i 5-9 za tri, a Džekson je imao 10 poena i 8 asistencija.

Ipak, Zvezda je uspela da zaustavi Teodosića (6 poena i 4 asistencije), kao i De Koloa (6 poena i 2 skoka).

Zvezda na pola sezone u Evroligi ima fantastičnih 7-8, dok je CSKA na čelu tabele pretrpeo tek treći poraz u sezoni.

CRVENA ZVEZDA – CSKA 78:67
/27:14, 21:20, 16:22, 14:11/

Beogradska arena;
Gledalaca: 18.847
Sudije: Gonzales Garsija (Španija), Mogulkoč (Turska), Romano (Izrael)

CRVENA ZVEZDA: Volters 9, Dangubić 7, Mitrović 2, Lazić 2, Dobrić, Simonović 14, Rakićević, Dženkins 11 (6as, 6uk), Gudurić 9, Jović 6, Kuzmić 16 (10sk), Bjelica 2.

CSKA: De Kolo 6, Teodosić 6, Ogastin 3, Fridzon 2, Džekson 10, Antonov 2, Voroncevič 21, Higins, Kulagin, Hrijapa, Kurbanov 8, Hajns 9.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

GROBAR spalio DJENKU

29.12.2016 19:57

Pa sta,Partizan kad je rusio velikane Zvezda se borila sa Zadrom za opstanak i grcala u dugovima.Sad kad im je tu Covic lopuza i kad preko noci vratise dugove misle da su neko i nesto.Mi smo na final-fouru bili sa duplo manjim budzetom,al smo zato bili posteni.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

29.12.2016 20:51

Re: Za mog Grobara koji je "slučajno spalio Djenku": Dobro poznaješ sport i košarku- Skoro da si 99% u pravu i ja kao zvezdaš ti to priznajem. Ako se dobro sjećam prije par godina,i nakon dvadesetak godina Zadar nas je dobio u Pioniru sa više od 20 poena razlike. Pred kraj lige je ostalo,ispadaju li oni ili mi,Zvezda. Zvezda je otišla dole i dobila Zadar sa preko 25 poena i obezbjedila opstanak. Vaš Istanbul i Vaša titula je nešto što Srbija vjerovatno neće doživjeti u narednih 50 godina. To mislim ozbiljno. Sada neću ovdje pisati o Bariju i fudbalu jer kuda bi nas to odvelo... Ujedinimo sve naše boje u boje Srbije. Sjetite se šta je davno rekao Beneton: United of collors... Naprijed Zvezda i Partizan i naprijed Srbija....

Name

Poslednji kineski car

29.12.2016 20:33

Nisam čitao uopšte tekst,jer bih ga i ja mogao napisati vjerovatno "od riječi do riječi". Zašto? Jer volimo sport, košarku,Srbiju i Zvezdu. Ja sam teški zvezdaš,ali ovim pobjedama naše Zvezde je podobro kumovao i Partizan u zadnjih nekoliko godina. Nema jake Zvezde bez jakog Partizana i obrnuto. Ko nam još nedostaje? Samo još jedan? Ajmoooooo , ubrzo nam stiže Fener-------

ODGOVORITE
Name

Mg

29.12.2016 20:36

Jednom grobar uvek grobar?????.

ODGOVORITE
Name

Delije BN

30.12.2016 05:40

Grobari poklopite se ušima i ćutite. Znam da još žalite za vašim Njofrom Tuđmanom. Ali on vam ne može pomoći. Igrajte vašu cipi ripi ligu i uživajte gledajući kako Zvezda ruši velikane.

ODGOVORITE
Name

Mi Sami

30.12.2016 07:21

zvezdaaaa ooooooooo....

ODGOVORITE
Name

Sport

30.12.2016 08:14

E da može naša Zvezda i fudbalu tako po Evropi da igra.

ODGOVORITE