ЕЛ: Лука Дончић "срушио" Ефес!

У првој утакмици 15. кола Евролиге, која се играла у Истанбулу, кошаркаши Реал Мадрида савладали Ефес. Коначно је Краљ освојио Цариград! Лука Дончић је Реалово благо! Краљевићи први пут из трећег покушаја славили у Истанбулу.

Кошарка 29.12.2016 | 20:30
ЕЛ: Лука Дончић "срушио" Ефес!
Реал је "први круг" утакмица у Евролиги завршио победом. Укупно десетом у сезони.

Кошаркаши "краљевског клуба" опоравили су се од пораза од Црвене звезде мтс и у Истанбулу су славили против екипе Ефеса. У једној не тако квалитетној утакмици, али врло неизвесној, више искуства (можда и среће) било је на страни играча Пабла Ласа.

Лука Дончић је одиграо бриљантну партију (17 поена, 5 скокова и 9 асистенција), а управо је његовом тројком (78:75), а онда и асистенцијом за Густава Ајона (80:78) - Реал дошао до кључне предности коју је на крају сачувао мексички центар блокадом над Томасом Ертелом који је ишао на полагање како би свом тиму изборио продужетак.

Претходно је велику глупост направио Џеј Си Керол, када је изгубио лопту и поклонио последњи напад турском тиму, али тим Велимира Перасовића то није каснио.

Реал је у овом мечу био појачан за Рудија Фернандеза (14 поена) и Јонаса Мачијулиса (8 поена), али ослабљен неиграњем Серхија Љуља, а млади словеначки кошаркаш Дончић преузео је одговорност на себе и решио меч.

Реал Мадрид је напокон победио у Истанбулу после два пораза ове сезоне од Дарушафаке и Фенербахчеа. Ефес је био надомак турског хет-трика прптив Краљевића, али је у неизвесној завршници положио оружје 78:80. Јунак победе Мадриђана је суперталентовани Лука Дончић који је меч завршио као најефикаснији са 17 поена и преузео улогу лидера од повређеног Серхија Љуља. Ефес је имао напад за продужетак, али је Ертелпромашио…

Прво полувреме је најавило да ће меч проћи у резултатској калцаклици, екипе су се смењивале у вођству, а највећа предност за оба тима је ишла до шест поена разлике, што најбоље говори колико се изједначена борба водила. Код Реала су меч најбоље отворили центри Ајон и Рејес, али је спољна линија била јалова. На другој страни амерички трилинг Браун- Пол - Данстон је убацио чак 20 од укупно 22 поена Ефеса у првој четвртини. У другом кварталу су им се прикључили и остали саиграчи, али је на другој страни прорадио и РудиФернандез па је Реал отишао на полувреме са поеном предности.

У трећој четвртини су се екипе стално смењивале у вођству, а Лука Дончић је у том периоду држао Реал у игри и убацио девет поена за неколико минута. Међутим, Пол је био незаустсвљив у Ефесу. Гарантовало је егал завршницу и драму у финишу…

Ефес је у последњи квартал ушао са поеном предности, Руди Фернандез је наместио руку и постигао осам поена у последњих десет минута игре, а Лука Дончић је наставио да погађа неке јако битне кошеве. У последњи минут се ушло са изједначеним скором. Ајоње погодио за два поена, 19 секунди пре краја је Ханикет промашио тројку за домаћи тим. Међутим, Ефес није био у бонусу, а Керол је изгиубио лопту. Ефесу је остало осам секунди за последњи напад, али Ертел није успео да погоди за продужетак, Дончић је ухватио лопту и Краљевићи се коначно враћају уздигнутих руку из Истанбула.  

ЕФЕС - РЕАЛ МАДРИД 78:80 (22:21, 14:16, 27:24, 15:19)

Занимљиво је и то да ни у једном тренутку у току меча један од тимова није имао већу предност од шест поена разлике, а у последњој деоници су се смењивали у вођству - највише за "плус три".

Осим поменутих Дончића, Фернандеза и Мачијулиса истакао се и Густаво Ајон са 8 поена и 9 скокова, а у потпуности је подбацио Ентони Рендолф који је погодио само један шут из игре (1/7).

Када је у питању екипа Ефеса редњачио је Пол Брендон са 16 поена, док су Браун и Данстон имали по 14, с тим да је први имао 8, а други 5 скокова.

ЕФЕС: Томас 2, Ханикат 6 (10 ск), Балбај, Браун 14 (8 ск), Осман 10, Грејнџер 4, Омић 4, Ертел 8 (6ас), Мутаф, Брендон 16, Данстон 14 (5 ск).

РЕАЛ МАДРИД: Рендолф 3, Дрејпер 3, Фернандез 14, Дончић 17 (5 ск и 9 ас), Мачијулис 8, Рејес 8, Ајон 8 (9 ск), Керол, Хантер 6 (8 ск), Томпкинс 6, Тејлор 7.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар