EL: Luka Dončić "srušio" Efes!

U prvoj utakmici 15. kola Evrolige, koja se igrala u Istanbulu, košarkaši Real Madrida savladali Efes. Konačno je Kralj osvojio Carigrad! Luka Dončić je Realovo blago! Kraljevići prvi put iz trećeg pokušaja slavili u Istanbulu.

Košarka 29.12.2016 | 20:30
EL: Luka Dončić "srušio" Efes!
Real je "prvi krug" utakmica u Evroligi završio pobedom. Ukupno desetom u sezoni.

Košarkaši "kraljevskog kluba" oporavili su se od poraza od Crvene zvezde mts i u Istanbulu su slavili protiv ekipe Efesa. U jednoj ne tako kvalitetnoj utakmici, ali vrlo neizvesnoj, više iskustva (možda i sreće) bilo je na strani igrača Pabla Lasa.

Luka Dončić je odigrao briljantnu partiju (17 poena, 5 skokova i 9 asistencija), a upravo je njegovom trojkom (78:75), a onda i asistencijom za Gustava Ajona (80:78) - Real došao do ključne prednosti koju je na kraju sačuvao meksički centar blokadom nad Tomasom Ertelom koji je išao na polaganje kako bi svom timu izborio produžetak.

Prethodno je veliku glupost napravio Džej Si Kerol, kada je izgubio loptu i poklonio poslednji napad turskom timu, ali tim Velimira Perasovića to nije kasnio.

Real je u ovom meču bio pojačan za Rudija Fernandeza (14 poena) i Jonasa Mačijulisa (8 poena), ali oslabljen neigranjem Serhija Ljulja, a mladi slovenački košarkaš Dončić preuzeo je odgovornost na sebe i rešio meč.

Real Madrid je napokon pobedio u Istanbulu posle dva poraza ove sezone od Darušafake i Fenerbahčea. Efes je bio nadomak turskog het-trika prptiv Kraljevića, ali je u neizvesnoj završnici položio oružje 78:80. Junak pobede Madriđana je supertalentovani Luka Dončić koji je meč završio kao najefikasniji sa 17 poena i preuzeo ulogu lidera od povređenog Serhija Ljulja. Efes je imao napad za produžetak, ali je Ertelpromašio…

Prvo poluvreme je najavilo da će meč proći u rezultatskoj kalcaklici, ekipe su se smenjivale u vođstvu, a najveća prednost za oba tima je išla do šest poena razlike, što najbolje govori koliko se izjednačena borba vodila. Kod Reala su meč najbolje otvorili centri Ajon i Rejes, ali je spoljna linija bila jalova. Na drugoj strani američki triling Braun- Pol - Danston je ubacio čak 20 od ukupno 22 poena Efesa u prvoj četvrtini. U drugom kvartalu su im se priključili i ostali saigrači, ali je na drugoj strani proradio i RudiFernandez pa je Real otišao na poluvreme sa poenom prednosti.

U trećoj četvrtini su se ekipe stalno smenjivale u vođstvu, a Luka Dončić je u tom periodu držao Real u igri i ubacio devet poena za nekoliko minuta. Međutim, Pol je bio nezaustsvljiv u Efesu. Garantovalo je egal završnicu i dramu u finišu…

Efes je u poslednji kvartal ušao sa poenom prednosti, Rudi Fernandez je namestio ruku i postigao osam poena u poslednjih deset minuta igre, a Luka Dončić je nastavio da pogađa neke jako bitne koševe. U poslednji minut se ušlo sa izjednačenim skorom. Ajonje pogodio za dva poena, 19 sekundi pre kraja je Haniket promašio trojku za domaći tim. Međutim, Efes nije bio u bonusu, a Kerol je izgiubio loptu. Efesu je ostalo osam sekundi za poslednji napad, ali Ertel nije uspeo da pogodi za produžetak, Dončić je uhvatio loptu i Kraljevići se konačno vraćaju uzdignutih ruku iz Istanbula.  

EFES - REAL MADRID 78:80 (22:21, 14:16, 27:24, 15:19)

Zanimljivo je i to da ni u jednom trenutku u toku meča jedan od timova nije imao veću prednost od šest poena razlike, a u poslednjoj deonici su se smenjivali u vođstvu - najviše za "plus tri".

Osim pomenutih Dončića, Fernandeza i Mačijulisa istakao se i Gustavo Ajon sa 8 poena i 9 skokova, a u potpunosti je podbacio Entoni Rendolf koji je pogodio samo jedan šut iz igre (1/7).

Kada je u pitanju ekipa Efesa rednjačio je Pol Brendon sa 16 poena, dok su Braun i Danston imali po 14, s tim da je prvi imao 8, a drugi 5 skokova.

EFES: Tomas 2, Hanikat 6 (10 sk), Balbaj, Braun 14 (8 sk), Osman 10, Grejndžer 4, Omić 4, Ertel 8 (6as), Mutaf, Brendon 16, Danston 14 (5 sk).

REAL MADRID: Rendolf 3, Drejper 3, Fernandez 14, Dončić 17 (5 sk i 9 as), Mačijulis 8, Rejes 8, Ajon 8 (9 sk), Kerol, Hanter 6 (8 sk), Tompkins 6, Tejlor 7.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar