Власт Српске штити неликвидне фирме

Међу пословним субјектима у БиХ којима су блокирани рачуни налазе се привредна предузећа, здравствене организације, субјекти који се баве услужним дјелатностима, разне агенције, задруге, бензинске пумпе, али и општине, мјесне заједнице и различита удружења.

Република Српска 29.12.2016 | 19:13
Власт Српске штити неликвидне фирме
Поређења ради, 2004. године, од када Централна банка БиХ води евиденцију била су блокирана свега 883 рачуна, а због неизмирених обавеза у новембру ове године под блокадом их је више од 70.000.

То значи да се у посљедњих 12 година број блокираних рачуна повећао вртоглавих 80 пута. Само у овој години блокирано је 29.309 рачуна.

Почетком октобра број укупно блокираних рачуна износио је 70.459, а број фирми са бар једним блокираним рачуном 44.745, што указује да је број блокираних рачуна у порасту.

Немања Васић, потпредседник Спољнотрговинске коморе БиХ, каже да су разлози све лошијег пословања у скоро свим областима изразито лош привредни амбијент, затим превелико задуживање и лоши кредити које привреда не може да сервисира, те висока толеранција државе која дозвољава да неликвидне фирме и даље раде и иду у све већу финансијску дубиозу.

"Овај проблем треба ријешити законски на начин да се фирме које не могу да послују или послују негативно затварају, да се не стимулишу ни на који начин, јер се тиме проблем само продубљује. Треба стимулисати и подстицати здрави дио привреде", истиче Васић.

Миладин Станић, привредник из Прњавора и посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске, истиче да постојећи систем подржава нелегално пословање.

"Има фирми које имају по неколико блокираних рачуна и годинама тако функционишу. Те фирме не плаћају порезе, нити пријављују раднике и уплаћују доприносе, нити производе робу која се пласира на тржиште и продаје са ПДВ-ом", истиче Станић.

Додаје да се кроз прсте гледа фирмама које су у спрези са владајућим странкама.

"Осим тога, све више јавних институција је дошло у ситуацију да не плаћају обавезе и то им се опрашта", каже Станић.

С друге стране, цех власти која је неспособна да наплати порезе и обавезе плаћају сви који раде легално.

"Када зафали пара у буџету, повећавају се порези, таксе, акцизе, порез на добит… На све начине се отежавају услови за нове инвестиције и довођење страних инвеститора", упозорава Станић.

Неефикасно судство

Проблем у БиХ представља и неефикасност судства када привредник покуша да наплати оно што је његово.

"Судски спорови које покрену повериоци трају по 15 година, а и онда када се донесе пресуда извршни поступци трају по четири-пет година, што наноси огромну штету", наглашава Миладин Станић.

(ЕуроБлиц)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ало цобани

30.12.2016 00:37

За вас је привреда следеце: крадја и прерада суме, извоз огревног дрвета, аутопраонице, кафане и кафици, бербернице, кладионице, тајкунске фирме за крадју будзета, трговацке фирме које увозе 99% робе која се овдје продаје, аутопраонице, цевабдзинице, бензинске пумпе, хотели и мотели, аутомеханицарске радње у којима се далеко висе возила развали него поправи, посластцарнице, и слицно. Далеко цете догурати с таквом привредом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рули

30.12.2016 07:08

Зато сто су њихове или њихових играца или родбине.....зато нам и јесте овако како је.

ОДГОВОРИТЕ