Vlast Srpske štiti nelikvidne firme

Među poslovnim subjektima u BiH kojima su blokirani računi nalaze se privredna preduzeća, zdravstvene organizacije, subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima, razne agencije, zadruge, benzinske pumpe, ali i opštine, mjesne zajednice i različita udruženja.

Republika Srpska 29.12.2016 | 19:13
Vlast Srpske štiti nelikvidne firme
Poređenja radi, 2004. godine, od kada Centralna banka BiH vodi evidenciju bila su blokirana svega 883 računa, a zbog neizmirenih obaveza u novembru ove godine pod blokadom ih je više od 70.000.

To znači da se u posljednjih 12 godina broj blokiranih računa povećao vrtoglavih 80 puta. Samo u ovoj godini blokirano je 29.309 računa.

Početkom oktobra broj ukupno blokiranih računa iznosio je 70.459, a broj firmi sa bar jednim blokiranim računom 44.745, što ukazuje da je broj blokiranih računa u porastu.

Nemanja Vasić, potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da su razlozi sve lošijeg poslovanja u skoro svim oblastima izrazito loš privredni ambijent, zatim preveliko zaduživanje i loši krediti koje privreda ne može da servisira, te visoka tolerancija države koja dozvoljava da nelikvidne firme i dalje rade i idu u sve veću finansijsku dubiozu.

"Ovaj problem treba riješiti zakonski na način da se firme koje ne mogu da posluju ili posluju negativno zatvaraju, da se ne stimulišu ni na koji način, jer se time problem samo produbljuje. Treba stimulisati i podsticati zdravi dio privrede", ističe Vasić.

Miladin Stanić, privrednik iz Prnjavora i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističe da postojeći sistem podržava nelegalno poslovanje.

"Ima firmi koje imaju po nekoliko blokiranih računa i godinama tako funkcionišu. Te firme ne plaćaju poreze, niti prijavljuju radnike i uplaćuju doprinose, niti proizvode robu koja se plasira na tržište i prodaje sa PDV-om", ističe Stanić.

Dodaje da se kroz prste gleda firmama koje su u sprezi sa vladajućim strankama.

"Osim toga, sve više javnih institucija je došlo u situaciju da ne plaćaju obaveze i to im se oprašta", kaže Stanić.

S druge strane, ceh vlasti koja je nesposobna da naplati poreze i obaveze plaćaju svi koji rade legalno.

"Kada zafali para u budžetu, povećavaju se porezi, takse, akcize, porez na dobit… Na sve načine se otežavaju uslovi za nove investicije i dovođenje stranih investitora", upozorava Stanić.

Neefikasno sudstvo

Problem u BiH predstavlja i neefikasnost sudstva kada privrednik pokuša da naplati ono što je njegovo.

"Sudski sporovi koje pokrenu poverioci traju po 15 godina, a i onda kada se donese presuda izvršni postupci traju po četiri-pet godina, što nanosi ogromnu štetu", naglašava Miladin Stanić.

(EuroBlic)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Alo cobani

30.12.2016 00:37

Za vas je privreda sledece: kradja i prerada sume, izvoz ogrevnog drveta, autopraonice, kafane i kafici, berbernice, kladionice, tajkunske firme za kradju budzeta, trgovacke firme koje uvoze 99% robe koja se ovdje prodaje, autopraonice, cevabdzinice, benzinske pumpe, hoteli i moteli, automehanicarske radnje u kojima se daleko vise vozila razvali nego popravi, poslastcarnice, i slicno. Daleko cete dogurati s takvom privredom.

ODGOVORITE
Name

Ruli

30.12.2016 07:08

Zato sto su njihove ili njihovih igraca ili rodbine.....zato nam i jeste ovako kako je.

ODGOVORITE