Мање средстава буџетлијама

Одборници Скупштине општине Србац на данашњој сједници усвојили су буџет ове локалне заједнице којим су за 2017. годину планирана укупна средства од 6,5 милиона конвертибилних марака или свега 2 одсто више у односу на процјену овогодишњег остварења. Усвојене су и основе економске политике и дугорочни план измирења краткорочних дугова и пренесених обавеза из претходног периода.

Република Српска 29.12.2016 | 18:34
Мање средстава буџетлијама
Имајући у виду повећане краткорочне обавезе које захтјевају неминовно стезање каиша, готово да и није било веће расправе. Штедњу ће осјетити сви корисници буџетских средстава, па и најосјетљивије категорије. Извршене су само мање корекције неких ставки.

Тако ће више средстава добити Центар за дјецу са посебним потребама, а након двије године поново су планирана средства за стипендирање студената. Мање средстава предвиђено је за: туризам, културу, информисање и спорт.

„Краткорочне обавезе достигле су готово висину једногодишњег буџета општине и за измирење дугова по разним основама у наредној години ваља издвојити близу 1,5 милион марака, односно за отплату кредита и камата 910 хиљада, а за отплату краткорочних обавеза 600 хиљада конвертибилних марака“, рекао је начелник Одјељења за финансије општине Србац Владимир Гужвић.

Ријеч је о порезима, доприносима, неисплаћеним платама, дуговима за струју, а предњаче Општинска управа, Центар за социјални рад, Дјечији вртић, Радио Србац и Агенција за мала и средња предузећа „Апис“.

Донесена је одлука о издавању хипотеке на непокретности у сврху обезбјеђења одгођеног плаћања пореског дуга у корист Пореске управе Републике Српске, па је у те сврхе заложена Спортска дворана у Српцу.

Своје задовољство усвајањем општинског буџета изразио је и начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, који је након двогодишње блокаде законодавне власти у овој општини, усвајање буџета окарактерисао као свечан чин.

„Буџет је реална пројекција могућности, али у знаку превеликог задужења општине, што говори да ће нам проблеме представљати у будућем периоду. У идућој години очекујемо ребаланс, јер се надамо већем приливу средствима увођењем веће финансијске дициплине у смислу пуњења буџета и у смислу рационалног трошењу средстава“, рекао је Драгосављевић.

А да су у Српцу спремни на одрицање у корист санације, стабилизације и успостављања ликвидности општинске касе, показали су својим примјером и највиши функционери. На иницијативу начелника, донесена је одлука да предсједник Скупштине ову функцију обавља волонтерски, а не професионално, што ствара уштеду од око 100 хиљада марака.

Волонтерски ће радити и потпредсједник парламента као и до сада, али са умањеном накнадом, док су кабинету начелника умањена средства за чак двије трећине, а одборници ће умјесто 450 имати одборничку накнаду од 350 марака. „Уштеђена средства на овај начин биће усмјерена за материјално попољшање рада Удружења `Извор` и помоћ социјално угроженој дјеци“, рекао је предсједник Скупштине Мирко Стојић, који као љекар ради у србачком Дому здравља.

Усвајањем одлуке о расписивању огласа за подјелу 760 хектара државног пољопривредног земљишта у закуп, очекује се убирање око 50 хиљада конвертибилних марака од заинтересованих пољопривредних произвођача. Већи прилив средстава очекује се и од пореске стопе на непокретности, јер је одлучено да се стопа у 2017. години повећа са 0,10 на 0,15 одсто.

(БН телевизија/С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бањалука

29.12.2016 22:11

Ста су будзетлије до дјавола?

ОДГОВОРИТЕ