Manje sredstava budžetlijama

Odbornici Skupštine opštine Srbac na današnjoj sjednici usvojili su budžet ove lokalne zajednice kojim su za 2017. godinu planirana ukupna sredstva od 6,5 miliona konvertibilnih maraka ili svega 2 odsto više u odnosu na procjenu ovogodišnjeg ostvarenja. Usvojene su i osnove ekonomske politike i dugoročni plan izmirenja kratkoročnih dugova i prenesenih obaveza iz prethodnog perioda.

Republika Srpska 29.12.2016 | 18:34
Manje sredstava budžetlijama
Imajući u vidu povećane kratkoročne obaveze koje zahtjevaju neminovno stezanje kaiša, gotovo da i nije bilo veće rasprave. Štednju će osjetiti svi korisnici budžetskih sredstava, pa i najosjetljivije kategorije. Izvršene su samo manje korekcije nekih stavki.

Tako će više sredstava dobiti Centar za djecu sa posebnim potrebama, a nakon dvije godine ponovo su planirana sredstva za stipendiranje studenata. Manje sredstava predviđeno je za: turizam, kulturu, informisanje i sport.

„Kratkoročne obaveze dostigle su gotovo visinu jednogodišnjeg budžeta opštine i za izmirenje dugova po raznim osnovama u narednoj godini valja izdvojiti blizu 1,5 milion maraka, odnosno za otplatu kredita i kamata 910 hiljada, a za otplatu kratkoročnih obaveza 600 hiljada konvertibilnih maraka“, rekao je načelnik Odjeljenja za finansije opštine Srbac Vladimir Gužvić.

Riječ je o porezima, doprinosima, neisplaćenim platama, dugovima za struju, a prednjače Opštinska uprava, Centar za socijalni rad, Dječiji vrtić, Radio Srbac i Agencija za mala i srednja preduzeća „Apis“.

Donesena je odluka o izdavanju hipoteke na nepokretnosti u svrhu obezbjeđenja odgođenog plaćanja poreskog duga u korist Poreske uprave Republike Srpske, pa je u te svrhe založena Sportska dvorana u Srpcu.

Svoje zadovoljstvo usvajanjem opštinskog budžeta izrazio je i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, koji je nakon dvogodišnje blokade zakonodavne vlasti u ovoj opštini, usvajanje budžeta okarakterisao kao svečan čin.

„Budžet je realna projekcija mogućnosti, ali u znaku prevelikog zaduženja opštine, što govori da će nam probleme predstavljati u budućem periodu. U idućoj godini očekujemo rebalans, jer se nadamo većem prilivu sredstvima uvođenjem veće finansijske dicipline u smislu punjenja budžeta i u smislu racionalnog trošenju sredstava“, rekao je Dragosavljević.

A da su u Srpcu spremni na odricanje u korist sanacije, stabilizacije i uspostavljanja likvidnosti opštinske kase, pokazali su svojim primjerom i najviši funkcioneri. Na inicijativu načelnika, donesena je odluka da predsjednik Skupštine ovu funkciju obavlja volonterski, a ne profesionalno, što stvara uštedu od oko 100 hiljada maraka.

Volonterski će raditi i potpredsjednik parlamenta kao i do sada, ali sa umanjenom naknadom, dok su kabinetu načelnika umanjena sredstva za čak dvije trećine, a odbornici će umjesto 450 imati odborničku naknadu od 350 maraka. „Ušteđena sredstva na ovaj način biće usmjerena za materijalno popoljšanje rada Udruženja `Izvor` i pomoć socijalno ugroženoj djeci“, rekao je predsjednik Skupštine Mirko Stojić, koji kao ljekar radi u srbačkom Domu zdravlja.

Usvajanjem odluke o raspisivanju oglasa za podjelu 760 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, očekuje se ubiranje oko 50 hiljada konvertibilnih maraka od zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača. Veći priliv sredstava očekuje se i od poreske stope na nepokretnosti, jer je odlučeno da se stopa u 2017. godini poveća sa 0,10 na 0,15 odsto.

(BN televizija/S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

banjaluka

29.12.2016 22:11

Sta su budzetlije do djavola?

ODGOVORITE