Најава: Може ли 17-годишњак да освоји Четири скакаонице?!

Скоковима у Оберстдорфу 30. децембра почиње 65. издање традиционалне турнеје Четири скакаонице.

Остали спортови 30.12.2016 | 11:15
Најава: Може ли 17-годишњак да освоји Четири скакаонице?!
Након Оберстдорфа, најбољи ски-скакачи се селе у Гармиш-Партеркирхен 1. јануара, три дана касније наступају у Инсбруку, а финале је у Бишофсхофену 6. јануара.

Ове године у центру пажње биће браћа из Словеније, Петер и Домен Превц. Док је старији актуелни бранилац титуле и освајач Светског купа, млађи 17-годишњи је у најбољој форми ове зиме.

"За мене је свака скакаоница иста, нема никакве разлике. Због тога не бринем, почињем турнеју потпуно опуштен, а тако је најбоље. Четири скакаонице представљају само четири такмичења у кратком периоду. Ни нокаут систем неће правити велику разлику, свако може до финала да добро скаче", самоуверен је 17-годишњи Домен.

Његов старији брат Петер је прошле године славиоа на три скакаонице, али је у последње време у лошој форми (26. и 33. у Енгелбергу).

"Далеко сам од борбе за добар резултат гледајући последњих неколико месеци. Морам да будем стрпљив, да се концентришем на скок који је испред мене. Све што можете да урадите пред такмичење је да поставите себи циљ, спремате се напорно и верујете у себе. Не можете да предвидите будућност. Имате три скока да се навикнете на скакаоницу, разматрате разне идеје како да напредујете и то морате што пре да реализујете", рекао је Петер.

Међу фаворитима није ни прошлогодишњи вицешампион Зеверин Фројнд, који је током пролећа оперисао кук па није тренирао пет месеци. Славио је на отварању сезоне у Кусаму у новембру, али од тада није стигао до подијума.

"Мислим да сам сад у рангу вајлд-карда. Испред мене је и даље доста посла како бих достигао оно што желим. Циљ ми је одбрана титуле првака света (фебруар, Лахти)", рекао је Фројнд.

Немац има своје мишљење и о статусу фаворита у којем се налази млади Домен Превц, с обзиром да се за Четири скакаонице искуство углавном истиче као кључни фактор.

"Не бих се кладио на њега", закључио је Фројнд.

Осим Словенаца, међу фаворитима овогодишње турнеје су још Норвежанин Данијел Андре Танде, те Пољак Ками Стох, златни са Олимпијских игара у Сочију 2014.

Што се тиче традиционално добрих Аустријанаца, који су пре прошлогодишње победе Превца славили седам пута у низу на турнеји, доста се очекује од Штефана Крафта, шампиона из 2015, који је ове године три пута стизао до подијума у Светком купу.

Не треба заборавити ни трећепласираног од прошле зиме Михаела Хајбека, који је славио у једном од два дана на последњем такмичењу пред Четири скакаонице у Енгелбергу.

Ски-скокови, Светски куп поредак:
1. Домен Превц (Словенија) 540 бодова
2. Данијел Андре Танде (Норвешка) 382
3. Штефан Крафт (Аустрија) 331
4. Мамил Стох (Пољска) 323
5. Зеверин Фројнд (Немачка) 288
6. Маћеј Кот (Пољска) 285
7. Маркус Ајзенбихлер (Немачка) 269
8. Мануел Фетнер (Аустрија) 261
9. Михаел Хајбек (Аустрија) 243
10. Андреас Кефлер (Аустрија) 214

Четири скакаонице, распоред:

И Оберстдорф 30. децембар, 16:45 часова
ИИ Гармиш 1. јануар, 14:00
ИИИ Инсбрук 4. јануар, 14:00
ИВ Бишофсхофен, 6. јануар, 16:45

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар