Najava: Može li 17-godišnjak da osvoji Četiri skakaonice?!

Skokovima u Oberstdorfu 30. decembra počinje 65. izdanje tradicionalne turneje Četiri skakaonice.

Ostali sportovi 30.12.2016 | 11:15
Najava: Može li 17-godišnjak da osvoji Četiri skakaonice?!
Nakon Oberstdorfa, najbolji ski-skakači se sele u Garmiš-Parterkirhen 1. januara, tri dana kasnije nastupaju u Insbruku, a finale je u Bišofshofenu 6. januara.

Ove godine u centru pažnje biće braća iz Slovenije, Peter i Domen Prevc. Dok je stariji aktuelni branilac titule i osvajač Svetskog kupa, mlađi 17-godišnji je u najboljoj formi ove zime.

"Za mene je svaka skakaonica ista, nema nikakve razlike. Zbog toga ne brinem, počinjem turneju potpuno opušten, a tako je najbolje. Četiri skakaonice predstavljaju samo četiri takmičenja u kratkom periodu. Ni nokaut sistem neće praviti veliku razliku, svako može do finala da dobro skače", samouveren je 17-godišnji Domen.

Njegov stariji brat Peter je prošle godine slavioa na tri skakaonice, ali je u poslednje vreme u lošoj formi (26. i 33. u Engelbergu).

"Daleko sam od borbe za dobar rezultat gledajući poslednjih nekoliko meseci. Moram da budem strpljiv, da se koncentrišem na skok koji je ispred mene. Sve što možete da uradite pred takmičenje je da postavite sebi cilj, spremate se naporno i verujete u sebe. Ne možete da predvidite budućnost. Imate tri skoka da se naviknete na skakaonicu, razmatrate razne ideje kako da napredujete i to morate što pre da realizujete", rekao je Peter.

Među favoritima nije ni prošlogodišnji vicešampion Zeverin Frojnd, koji je tokom proleća operisao kuk pa nije trenirao pet meseci. Slavio je na otvaranju sezone u Kusamu u novembru, ali od tada nije stigao do podijuma.

"Mislim da sam sad u rangu vajld-karda. Ispred mene je i dalje dosta posla kako bih dostigao ono što želim. Cilj mi je odbrana titule prvaka sveta (februar, Lahti)", rekao je Frojnd.

Nemac ima svoje mišljenje i o statusu favorita u kojem se nalazi mladi Domen Prevc, s obzirom da se za Četiri skakaonice iskustvo uglavnom ističe kao ključni faktor.

"Ne bih se kladio na njega", zaključio je Frojnd.

Osim Slovenaca, među favoritima ovogodišnje turneje su još Norvežanin Danijel Andre Tande, te Poljak Kami Stoh, zlatni sa Olimpijskih igara u Sočiju 2014.

Što se tiče tradicionalno dobrih Austrijanaca, koji su pre prošlogodišnje pobede Prevca slavili sedam puta u nizu na turneji, dosta se očekuje od Štefana Krafta, šampiona iz 2015, koji je ove godine tri puta stizao do podijuma u Svetkom kupu.

Ne treba zaboraviti ni trećeplasiranog od prošle zime Mihaela Hajbeka, koji je slavio u jednom od dva dana na poslednjem takmičenju pred Četiri skakaonice u Engelbergu.

Ski-skokovi, Svetski kup poredak:
1. Domen Prevc (Slovenija) 540 bodova
2. Danijel Andre Tande (Norveška) 382
3. Štefan Kraft (Austrija) 331
4. Mamil Stoh (Poljska) 323
5. Zeverin Frojnd (Nemačka) 288
6. Maćej Kot (Poljska) 285
7. Markus Ajzenbihler (Nemačka) 269
8. Manuel Fetner (Austrija) 261
9. Mihael Hajbek (Austrija) 243
10. Andreas Kefler (Austrija) 214

Četiri skakaonice, raspored:

I Oberstdorf 30. decembar, 16:45 časova
II Garmiš 1. januar, 14:00
III Insbruk 4. januar, 14:00
IV Bišofshofen, 6. januar, 16:45

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar