Седам трикова који ће умирити грло преко ноћи

Грлобоља је честа појава у зимским данима. Њен узрок је најчешће прехлада, претерано напрезање гласних жица или сув ваздух, којем смо зими изложени због грејања. Уместо вештачких препарата и лекова доносимо вам неколико природних метода којима можете на здрав и једноставан начин отклонити тај непријатан бол.

Здравље 29.12.2016 | 08:56
Седам трикова који ће умирити грло преко ноћи
1. Чај од кајенске паприке
У лончић с водом додајте чај од лимуна, чај од нане, сок једног лимуна, кашичицу меда и мало кајенске паприке у праху ( на врх ножа). Све добро промешајте и склоните с ватре пре него што проври. Пијте док је још вруће.

2. Бакин рецепт против грлобоље
У 250 мл воде додајте две кашичице меда и добро загрејте (пазите да не проври). Склоните с ватре и исцедите отприлике две кашичице сока свежег лимуна. За јачи укус можете додати и кашичицу смеђег шећера.

3. Млечни напитак с циметом
Помешајте кашику шећера, два прстохвата соде бикарбоне и пола кашичице цимета. Додајте 250 мл млека и добро промешајте. Ставите на лагану ватру и мешајте. Склоните с ватре пре него што млеко покипи и додајте кашику меда. Сервирајте док је вруће.

4. Биљни чај с ракијом
Помешајте зелени чај, камилицу и чај од лимуна и добићете здрав напитак пун антиоксиданса. Додате ли томе још и кашичицу меда, лимунов сок, ђумбир и мало ракије, осећаћете се као да сте попили природни аналгетик.

5. Гргљање
Направите физиолошки раствор од 250 мл воде и кафене кашичице соли. Мешавину ставите на ватру и прокувајте. Узмите већи гутљај течности, забаците главу и гргљајте. Течност немојте гутати већ је након десетак секунди испљуните.

Понављајте то најмање пет пута дневно док симптоми грлобоље не нестану. Гргљање физиолошким раствором смањиће симптоме болног грла и помоћи код избацивања вируса из организма.

6. Инхалирање
Закувајте три шољице топле воде и уроните врећицу чаја од лимуна, камилице и мало свежег ђумбира. Оставите пет минута да се охлади. Руком испробајте пару да не буде превише врућа и прелијте течност у већу посуду или посуду за инхлаирање.

Узмите чист пешкир и пребаците га преко главе. Нагните се, прекривени пешкиром, над посуду и удишите пару кроз уста и нос пет до десет минута. Грлобоља ће тако бити ублажена, због чега ћете лакше заспати.

7. Топле облоге
Направите чај од сувих цветова камилице и док је још врућ уроните у њега чист пешкир. Када се чај мало охлади добро исцедите пешкир, заролајте га по дужини и замотајте око врата. Када се облога охлади поновн загрејте чај и поновите поступак.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар