Sedam trikova koji će umiriti grlo preko noći

Grlobolja je česta pojava u zimskim danima. Njen uzrok je najčešće prehlada, preterano naprezanje glasnih žica ili suv vazduh, kojem smo zimi izloženi zbog grejanja. Umesto veštačkih preparata i lekova donosimo vam nekoliko prirodnih metoda kojima možete na zdrav i jednostavan način otkloniti taj neprijatan bol.

Zdravlje 29.12.2016 | 08:56
Sedam trikova koji će umiriti grlo preko noći
1. Čaj od kajenske paprike
U lončić s vodom dodajte čaj od limuna, čaj od nane, sok jednog limuna, kašičicu meda i malo kajenske paprike u prahu ( na vrh noža). Sve dobro promešajte i sklonite s vatre pre nego što provri. Pijte dok je još vruće.

2. Bakin recept protiv grlobolje
U 250 ml vode dodajte dve kašičice meda i dobro zagrejte (pazite da ne provri). Sklonite s vatre i iscedite otprilike dve kašičice soka svežeg limuna. Za jači ukus možete dodati i kašičicu smeđeg šećera.

3. Mlečni napitak s cimetom
Pomešajte kašiku šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola kašičice cimeta. Dodajte 250 ml mleka i dobro promešajte. Stavite na laganu vatru i mešajte. Sklonite s vatre pre nego što mleko pokipi i dodajte kašiku meda. Servirajte dok je vruće.

4. Biljni čaj s rakijom
Pomešajte zeleni čaj, kamilicu i čaj od limuna i dobićete zdrav napitak pun antioksidansa. Dodate li tome još i kašičicu meda, limunov sok, đumbir i malo rakije, osećaćete se kao da ste popili prirodni analgetik.

5. Grgljanje
Napravite fiziološki rastvor od 250 ml vode i kafene kašičice soli. Mešavinu stavite na vatru i prokuvajte. Uzmite veći gutljaj tečnosti, zabacite glavu i grgljajte. Tečnost nemojte gutati već je nakon desetak sekundi ispljunite.

Ponavljajte to najmanje pet puta dnevno dok simptomi grlobolje ne nestanu. Grgljanje fiziološkim rastvorom smanjiće simptome bolnog grla i pomoći kod izbacivanja virusa iz organizma.

6. Inhaliranje
Zakuvajte tri šoljice tople vode i uronite vrećicu čaja od limuna, kamilice i malo svežeg đumbira. Ostavite pet minuta da se ohladi. Rukom isprobajte paru da ne bude previše vruća i prelijte tečnost u veću posudu ili posudu za inhlairanje.

Uzmite čist peškir i prebacite ga preko glave. Nagnite se, prekriveni peškirom, nad posudu i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta. Grlobolja će tako biti ublažena, zbog čega ćete lakše zaspati.

7. Tople obloge
Napravite čaj od suvih cvetova kamilice i dok je još vruć uronite u njega čist peškir. Kada se čaj malo ohladi dobro iscedite peškir, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Kada se obloga ohladi ponovn zagrejte čaj i ponovite postupak.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar