Теретана није за свакога

Вежбе би требало радити тако да се после њих осећате лагано, пријатно уморно, без хладног знојења, болова у неком делу тела или дрхтања.

Здравље 29.12.2016 | 08:45
Теретана није за свакога
ДОКАЗАНО је да физичка активност позитивно утиче на здравље и расположење, али само ако приликом вежбања ослушкујемо своје тело. Вежбе би требало радити тако да се после њих осећате лагано, пријатно уморно, без хладног знојења, болова у неком делу тела или дрхтања. У почетку лагано, а потом интензивније, без обзира на то да ли шетате, возите бицикл или пливате. Уколико осећате бол или нисте сигурни да правилно вежбате, потражите савет физијатра, поручују стручњаци.

Ово се посебно односи на младе људе у теретани, који често прекорачују границе својих могућности. Да се не би суочили са нежељеним последицама, њима се не препоручује дизање терета до потпуног развоја организма, односно не пре 18, па чак и 21. године. У тинејџерском добу мишићи леђа још увек нису довољно јаки да компензују напрезање приликом дизања терета. Умерена физичка активност сасвим је довољна за очување добре кондиције и нормално функционисање организма, истичу стручњаци и саветују да се више крећемо.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар