Ко су побједници, а ко губитници 2017.?

Сајт "Политико" објавио је листу предвиђања за кога ће предстојећа година бити победничка, а за кога губитничка. На овим листама се налазе како личности из света политике, тако и институције, али и читави народи.

Свијет 28.12.2016 | 22:53
Ко су побједници, а ко губитници 2017.?
Победници

Доналд Трамп и његова супруга Меланија, који ће се уселити у Белу кућу, на листи вероватних победника нашли су се сасвим очекивано.Међутим, како примећује "Политико", њихов улазак у Белу кућу ће донети право богатство и компанијама које праве и продају златну боју и украсе од злата, јер се очекује да ће унутрашњост целог здања Трамп преуредити и обојити у своју омиљену боју злата.

Било да преговори око Брегзита буду ишли наруку Британији или не, премијерка Тереза Меј је виђена као победница. Уколико се преговори заврше повољно по Британију, Меј ће бити права национална хероина, а уколико буду неповољни, онда ће постати симбол борбе Британије и "перфидног континента". Њена популарност расте.Владимир Путин, руски председник, ове године је извојевао бројне победе, па не чуди што "Политико" сврстава "малог мишићавка" у победнике. Успеси у Украјини и Сирији су утицали на раст његовог мачо имиџа, док су демократски преврати на западу само показали колико је Запад слаб. Иако је економија у Русији у лошем стању, Путин се никада није осећао безбедније у Кремљу.

Продавци застава ће се по свему обогати продајом националних симбола. Иако је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер инсистирао да су "државе-нације" мртве, ситуација је далеко од тога. Брегзит, јачање национализма и десничарских странака доводе до тога да ћемо све чешће виђати заставе држава на сваком ћошку.

Мишел Барније, француски члан ЕУ преговарачког тима око Брегзита, биће победник какав год исход буду имали преговори око Брегзита. Уколико успе да "пређе" Британце, Французи ће га волети и могуће је да ће имати важну улогу у власти. Уколико преговори не буду били повољни по ЕУ, моћи ће кривицу да свали на белгијског преговарача Гија Верхофштата.Марин Ле Пен, вођа француских ултрадесничара, можда не оствари свој циљ и постане председница Француске, али ће свакако бити немогуће избећи је. Хтели, не хтели, сви ће чути шта она има да каже.

Борис Џонсон, британски шеф дипломатије, познат је по оштром језику и критиковању, а недавно је критиковао Саудијску Арабију, британског савезника, за изазивање ратова на Блиском истоку. Док су многи причали о томе као о "гафу", многи Британци су се сложили с њим. "Политико" наводи да Џонсон чини да се други шефови дипломатија осећају добро, али и да забавља људе и укључује народ у расправе, па му зато предвиђа дугу и успешну каријеру.

Силвио Берлускони и Бепе Грило имају разлога за оптимизам. Матео Ренци, бивши премијер Италије, испао је из игре, а порасла је популарност популистичке странке Бепеа Грила. Падом Ренција може да буде задовоља и Берлускони који би могао да се врати у политику.

Губитници

Паоло Ђентилони, премијер Италије, вероватно неће још дуго остати на тој позицији. Наследио је Ренција и, по свему судећи, наставља и са његовим грешкама.Шпанска обала, коју су радо посећивали Британци, остаће без значајног прихода. Слаби фунта, па се може очекивати пад броја туриста из Велике Британије.

НАТО је у велики проблемима. Не само што је Трамп најавио да се САД можда неће одазивати на позив других чланица НАТО, већ јој је и "каса веома сиромашна", јер чланице у њен буџет не издвајају ни два одсто годишњег БДП-а.Франсоа Оланд је свакако губитник, најнепопуларнији француски председник икада, али са собом води и многе друге. Свог фризера Оливијеа Б, на пример и сатирични магазин "Ле Цанард енцхаîнé" који је доживео процват захваљујући Оланду.

Ги Верхофштат, белгијски члан ЕУ преговарачког тима око Брегзита, виђен је као губитник. Он важи за фанатичног присталицу ЕУ и ако преговори око Брегзита не буду успешни, сва кривица би могла да се нађе на његовим леђима.Ангела Меркел, немачка канцеларка, можда поново освоји мандат, али опет неће бити победник. У редовима њене странке су већ видљиве побуне, а недавни терористички напади само додатно истичу проблеме око њене миграционе политике, која изазива хаос у целој Европи.

Лондонске судије су показале своју немоћ пред Брегзитом, а показаће је још једном и следеће године. Врховни суд Британије ће у јануару донети коначну одлуку о тужби британске владе на одлуку Високог суда да парламент треба да одобри покретање процедура изласка земље из ЕУ.Народ Сирије је већ годинама велики губитник, а ни следеће се не очекује неко побољшање. Тешко да ће се ико у Сирији осећати добро 2017. године.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар