Ko su pobjednici, a ko gubitnici 2017.?

Sajt "Politiko" objavio je listu predviđanja za koga će predstojeća godina biti pobednička, a za koga gubitnička. Na ovim listama se nalaze kako ličnosti iz sveta politike, tako i institucije, ali i čitavi narodi.

Svijet 28.12.2016 | 22:53
Ko su pobjednici, a ko gubitnici 2017.?
Pobednici

Donald Tramp i njegova supruga Melanija, koji će se useliti u Belu kuću, na listi verovatnih pobednika našli su se sasvim očekivano.



Međutim, kako primećuje "Politiko", njihov ulazak u Belu kuću će doneti pravo bogatstvo i kompanijama koje prave i prodaju zlatnu boju i ukrase od zlata, jer se očekuje da će unutrašnjost celog zdanja Tramp preurediti i obojiti u svoju omiljenu boju zlata.

Bilo da pregovori oko Bregzita budu išli naruku Britaniji ili ne, premijerka Tereza Mej je viđena kao pobednica. Ukoliko se pregovori završe povoljno po Britaniju, Mej će biti prava nacionalna heroina, a ukoliko budu nepovoljni, onda će postati simbol borbe Britanije i "perfidnog kontinenta". Njena popularnost raste.



Vladimir Putin, ruski predsednik, ove godine je izvojevao brojne pobede, pa ne čudi što "Politiko" svrstava "malog mišićavka" u pobednike. Uspesi u Ukrajini i Siriji su uticali na rast njegovog mačo imidža, dok su demokratski prevrati na zapadu samo pokazali koliko je Zapad slab. Iako je ekonomija u Rusiji u lošem stanju, Putin se nikada nije osećao bezbednije u Kremlju.

Prodavci zastava će se po svemu obogati prodajom nacionalnih simbola. Iako je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker insistirao da su "države-nacije" mrtve, situacija je daleko od toga. Bregzit, jačanje nacionalizma i desničarskih stranaka dovode do toga da ćemo sve češće viđati zastave država na svakom ćošku.

Mišel Barnije, francuski član EU pregovaračkog tima oko Bregzita, biće pobednik kakav god ishod budu imali pregovori oko Bregzita. Ukoliko uspe da "pređe" Britance, Francuzi će ga voleti i moguće je da će imati važnu ulogu u vlasti. Ukoliko pregovori ne budu bili povoljni po EU, moći će krivicu da svali na belgijskog pregovarača Gija Verhofštata.



Marin Le Pen, vođa francuskih ultradesničara, možda ne ostvari svoj cilj i postane predsednica Francuske, ali će svakako biti nemoguće izbeći je. Hteli, ne hteli, svi će čuti šta ona ima da kaže.

Boris Džonson, britanski šef diplomatije, poznat je po oštrom jeziku i kritikovanju, a nedavno je kritikovao Saudijsku Arabiju, britanskog saveznika, za izazivanje ratova na Bliskom istoku. Dok su mnogi pričali o tome kao o "gafu", mnogi Britanci su se složili s njim. "Politiko" navodi da Džonson čini da se drugi šefovi diplomatija osećaju dobro, ali i da zabavlja ljude i uključuje narod u rasprave, pa mu zato predviđa dugu i uspešnu karijeru.

Silvio Berluskoni i Bepe Grilo imaju razloga za optimizam. Mateo Renci, bivši premijer Italije, ispao je iz igre, a porasla je popularnost populističke stranke Bepea Grila. Padom Rencija može da bude zadovolja i Berluskoni koji bi mogao da se vrati u politiku.

Gubitnici

Paolo Đentiloni, premijer Italije, verovatno neće još dugo ostati na toj poziciji. Nasledio je Rencija i, po svemu sudeći, nastavlja i sa njegovim greškama.



Španska obala, koju su rado posećivali Britanci, ostaće bez značajnog prihoda. Slabi funta, pa se može očekivati pad broja turista iz Velike Britanije.

NATO je u veliki problemima. Ne samo što je Tramp najavio da se SAD možda neće odazivati na poziv drugih članica NATO, već joj je i "kasa veoma siromašna", jer članice u njen budžet ne izdvajaju ni dva odsto godišnjeg BDP-a.



Fransoa Oland je svakako gubitnik, najnepopularniji francuski predsednik ikada, ali sa sobom vodi i mnoge druge. Svog frizera Olivijea B, na primer i satirični magazin "Le Canard enchaîné" koji je doživeo procvat zahvaljujući Olandu.

Gi Verhofštat, belgijski član EU pregovaračkog tima oko Bregzita, viđen je kao gubitnik. On važi za fanatičnog pristalicu EU i ako pregovori oko Bregzita ne budu uspešni, sva krivica bi mogla da se nađe na njegovim leđima.



Angela Merkel, nemačka kancelarka, možda ponovo osvoji mandat, ali opet neće biti pobednik. U redovima njene stranke su već vidljive pobune, a nedavni teroristički napadi samo dodatno ističu probleme oko njene migracione politike, koja izaziva haos u celoj Evropi.

Londonske sudije su pokazale svoju nemoć pred Bregzitom, a pokazaće je još jednom i sledeće godine. Vrhovni sud Britanije će u januaru doneti konačnu odluku o tužbi britanske vlade na odluku Visokog suda da parlament treba da odobri pokretanje procedura izlaska zemlje iz EU.



Narod Sirije je već godinama veliki gubitnik, a ni sledeće se ne očekuje neko poboljšanje. Teško da će se iko u Siriji osećati dobro 2017. godine.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar