Новинари у Српској остају незаштићени?!

Кривични закон Републике Српске спреман је у форми Нацрта за расправу у парламенту Српске у фебруару наредне године. Уводи се низ нових кривичних дјела, као и промјене већ постојећих. Ипак, напад новинара као на службено лице се према садашњем Нацрту, неће третирати као кривично дјело.

Република Српска 28.12.2016 | 21:14
Новинари у Српској остају незаштићени?!
Нацрт Кривичног закона Републике Српске је спреман. Босна и Херцеговина неће на црну листу, јер су тачно дефинисана кривична дјела прања новца, организованог криминала и тероризма. Новинарима се ипак није посрећило. Према садашњем нацрту, неће бити проглашени службеним лицима, односно напад на новинара неће бити кривично дјело.

Док министар правде објашњава и да је новинарска струка била превише подијељена због спорног члана 4, из Клуба новинара позивају све новинаре који желе да заједнички употпуне све чланове и коначно стану у крај нападима на новинаре.

Новинар Александар Трифуновић тврди да је иницијатива добра. Али начин на који је написана није. Спорни члан 4 побија све остале предложене, јер предвиђа да се оптужени за напад ослободи уколико је новинар незаконито или непрофисионално поступао.

За коначно уобличене и добро постављене чланове који би зашититили права новинара док обављају свој посао на демократски и професионалан начин има још три верзије закона, двије расправе и најмање пола године времена. А у крајњем случају могући су и амандамни кроз већ предложени Кривични закон.

Овај закон доноси и новине попут укидања замјене шестомјесечне казне затвора за новчану, уводи се регистар педофила, старосна граница дјетета код кога се обљуба подразумијева као кривично дјело, помјера се са 14 на 15 година. Уведено је и злостављање на раду као кривично дјело.

(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Додоланд

28.12.2016 22:40

"Уколико је новинар незаконито или непрофисионално поступао?" Опет се режимски новинари ухватили члана који је у потпуности исправан, умјесто да се расправља о нападима на људе који ЗАКОНИТО и ПРОФЕСИОНАЛНО раде свој посао. Када Рудоња напада дјевојке због једног нормалног питања, то је "у реду", а када његова РТРС шири лажи и мржњу, то законски није у реду, али нико није ни крив??? Мислим да вам закон нема везе са животом и здравом памећу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

28.12.2016 23:26

Предсједник СНСД (никад није успио да се понаша као предсједник РС) Милорад Додик је главни генератор напада на новинаре. Он осталим црвеним ситним рибама даје примјер како се (не)треба понашати према новинарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еј

29.12.2016 08:17

Куда плови обај свијет

Name

СНСД би остао без ПСОВКЕ

29.12.2016 02:14

Ако се уведе Закон да новинари буду заштићени на кога ће онда Милорад Додик;; ПСОВАТ,,ГАЛАМИТ,, ИСМИЈАВАТ И ПОНИЖАВАТИ.својим ЦИНИЧКИМ ОСМЈЕХОМ. Ту једино смије показат ЗУБЕ. Да је велики ТРАКТОРИСТА Баја из ЛАКТАША мисли да је КАУБОЈ. Ниси Миле ти си само отрцано Фармер .!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дел Боy

29.12.2016 09:24

Мафија има државу за себе.

ОДГОВОРИТЕ