Novinari u Srpskoj ostaju nezaštićeni?!

Krivični zakon Republike Srpske spreman je u formi Nacrta za raspravu u parlamentu Srpske u februaru naredne godine. Uvodi se niz novih krivičnih djela, kao i promjene već postojećih. Ipak, napad novinara kao na službeno lice se prema sadašnjem Nacrtu, neće tretirati kao krivično djelo.

Republika Srpska 28.12.2016 | 21:14
Novinari u Srpskoj ostaju nezaštićeni?!
Nacrt Krivičnog zakona Republike Srpske je spreman. Bosna i Hercegovina neće na crnu listu, jer su tačno definisana krivična djela pranja novca, organizovanog kriminala i terorizma. Novinarima se ipak nije posrećilo. Prema sadašnjem nacrtu, neće biti proglašeni službenim licima, odnosno napad na novinara neće biti krivično djelo.

Dok ministar pravde objašnjava i da je novinarska struka bila previše podijeljena zbog spornog člana 4, iz Kluba novinara pozivaju sve novinare koji žele da zajednički upotpune sve članove i konačno stanu u kraj napadima na novinare.

Novinar Aleksandar Trifunović tvrdi da je inicijativa dobra. Ali način na koji je napisana nije. Sporni član 4 pobija sve ostale predložene, jer predviđa da se optuženi za napad oslobodi ukoliko je novinar nezakonito ili neprofisionalno postupao.

Za konačno uobličene i dobro postavljene članove koji bi zašititili prava novinara dok obavljaju svoj posao na demokratski i profesionalan način ima još tri verzije zakona, dvije rasprave i najmanje pola godine vremena. A u krajnjem slučaju mogući su i amandamni kroz već predloženi Krivični zakon.

Ovaj zakon donosi i novine poput ukidanja zamjene šestomjesečne kazne zatvora za novčanu, uvodi se registar pedofila, starosna granica djeteta kod koga se obljuba podrazumijeva kao krivično djelo, pomjera se sa 14 na 15 godina. Uvedeno je i zlostavljanje na radu kao krivično djelo.

(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dodoland

28.12.2016 22:40

"Ukoliko je novinar nezakonito ili neprofisionalno postupao?" Opet se režimski novinari uhvatili člana koji je u potpunosti ispravan, umjesto da se raspravlja o napadima na ljude koji ZAKONITO i PROFESIONALNO rade svoj posao. Kada Rudonja napada djevojke zbog jednog normalnog pitanja, to je "u redu", a kada njegova RTRS širi laži i mržnju, to zakonski nije u redu, ali niko nije ni kriv??? Mislim da vam zakon nema veze sa životom i zdravom pameću.

ODGOVORITE
Name

JANKO

28.12.2016 23:26

Predsjednik SNSD (nikad nije uspio da se ponaša kao predsjednik RS) Milorad Dodik je glavni generator napada na novinare. On ostalim crvenim sitnim ribama daje primjer kako se (ne)treba ponašati prema novinarima.

ODGOVORITE
Name

ej

29.12.2016 08:17

Kuda plovi obaj svijet

Name

SNSD bi ostao bez PSOVKE

29.12.2016 02:14

Ako se uvede Zakon da novinari budu zaštićeni na koga će onda Milorad Dodik;; PSOVAT,,GALAMIT,, ISMIJAVAT I PONIŽAVATI.svojim CINIČKIM OSMJEHOM. Tu jedino smije pokazat ZUBE. Da je veliki TRAKTORISTA Baja iz LAKTAŠA misli da je KAUBOJ. Nisi Mile ti si samo otrcano Farmer .!!

ODGOVORITE
Name

Del Boy

29.12.2016 09:24

Mafija ima državu za sebe.

ODGOVORITE