Ево зашто је добро да једете рен

Рендани корен рена саставни је део празничне трпезе, јер се одлично комбинује са масним јелима и месом. Међутим, то није једини разлог због ког би ове сезоне требало да навалите на овај драгоцени корен.

Здравље 28.12.2016 | 09:31
Ево зашто је добро да једете рен
Ова зељаста биљка велики је савезник здравља, а ово су само нека од његових благотворних својстава:

1. Бели корен рена јача имунитет. Садржи витамин Ц, калијум, калцијум, магнезијум и фосфор као и витамине Б групе, па се сматра заштитником од прехлада и других сезонских болести.

2. Своју љутину дугује гликозид сингирину, супстанци која “отвара” синусе приликом конзумације, док ће удисање мириса овог корена помоћи и у ублажавању многих других проблема дисајних органа.

3. Рен је природни антибиотик и природни конзерванс, јер доказано спречава размножавање бактерија.

4. Одлична је намирница и за детоксикацију, јер подстиче прочишћавање јетре, односно избацивање штетних материја из организма.

5. Ово љуткасто поврће олакшава и стабилизује пробаву и подстиче рад црева, нарочито ако га једете уз масне и слане намирнице попут празничних печења.

6. Облоге од наренданог рена смањују укоченост мишића, реуматски бол и одагнавају главобољу (ако облогу поставите на теме на неколико минута).

7. Рен је и чувар срца који подстиче циркулацију и спречава развој кардиоваскуларних болести.

Опрез!

Његове активне супстанце могу изазвати повраћање и пролив ако се једе у великим количинама – нарочито ако припремате тинктуре од свежег корена с више од 80 мл сока.

Рен се најчешће ренда свеж или послужује у коцкицама, јер кувањем губи већину својих лековитих својстава.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар