Од нове године стиже талас поскупљења!

Уласком у наредну годину грађани ће се суочити са поскупљењима многих производа, што ће додатно оптеретити њихове кућне буџете. Извјесно је поскупљење цигарета и дувана, а по свему судећи биће повећане и акцизе на гориво, те алкохолна пића. Уз то наставиће се и тихи раст цијена свих роба и услуга, које нико не контролише.

Република Српска 27.12.2016 | 22:10
Од нове године стиже талас поскупљења!
Живимо у земљи гдје је одавно све луксуз. Луксуз је постала и храна, одјећа, кућне потрепштине, о ауту или неком одмору да и не говоримо, али ту није крај. Тек што кроче у нову годину, грађане БиХ као хладан туш дочекаће нова поскупљења.

Званично долазе нове, веће цијене цигарета, дувана, кафе, а још се чека шта ће бити са горивом. С друге стране, лична примања стагнирају, све је више грађана незапослено и у стању социјалне потребе.

И док се говори о новим поскупљењима, сви ћуте и игноришу тиха поскупљења која су готово свакодневна. О њима говоре само грађани, који све теже крпе крај с крајем.

Данас на рафовима не постоји производ који нема своју "мршавију" верзију. Код многих робних група, готово су нестале стандардне тежине, које су се деценијама продавале. Мањом грамажом произвођачи настоје да задрже купце, јер би многе изгубили повећањем цијена.

У оваквој ситуацији више него безначајно изгледа повећање минималне плате са 370 на 395 марака са којом и даље једва може да се прехрани. За 25 КМ, за колико је повећана најнижа плата, радник месечно може да купи тек десетак килограма најосновнијих намирница.

Тачније, кућни буџет запослених који примају минималац оснажиће толико да ће од првог до првог додатно моћи да пазаре четири килограма брашна, по два килограма макарона и пиринча, килограм шећера, два литра млека, литар уља и десет јаја.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брод

27.12.2016 21:15

То "фактички" само дери, да ли сте за изборе по 20-50км па нека сад троше.

ОДГОВОРИТЕ