Od nove godine stiže talas poskupljenja!

Ulaskom u narednu godinu građani će se suočiti sa poskupljenjima mnogih proizvoda, što će dodatno opteretiti njihove kućne budžete. Izvjesno je poskupljenje cigareta i duvana, a po svemu sudeći biće povećane i akcize na gorivo, te alkoholna pića. Uz to nastaviće se i tihi rast cijena svih roba i usluga, koje niko ne kontroliše.

Republika Srpska 27.12.2016 | 22:10
Od nove godine stiže talas poskupljenja!
Živimo u zemlji gdje je odavno sve luksuz. Luksuz je postala i hrana, odjeća, kućne potrepštine, o autu ili nekom odmoru da i ne govorimo, ali tu nije kraj. Tek što kroče u novu godinu, građane BiH kao hladan tuš dočekaće nova poskupljenja.

Zvanično dolaze nove, veće cijene cigareta, duvana, kafe, a još se čeka šta će biti sa gorivom. S druge strane, lična primanja stagniraju, sve je više građana nezaposleno i u stanju socijalne potrebe.

I dok se govori o novim poskupljenjima, svi ćute i ignorišu tiha poskupljenja koja su gotovo svakodnevna. O njima govore samo građani, koji sve teže krpe kraj s krajem.

Danas na rafovima ne postoji proizvod koji nema svoju "mršaviju" verziju. Kod mnogih robnih grupa, gotovo su nestale standardne težine, koje su se decenijama prodavale. Manjom gramažom proizvođači nastoje da zadrže kupce, jer bi mnoge izgubili povećanjem cijena.

U ovakvoj situaciji više nego beznačajno izgleda povećanje minimalne plate sa 370 na 395 maraka sa kojom i dalje jedva može da se prehrani. Za 25 KM, za koliko je povećana najniža plata, radnik mesečno može da kupi tek desetak kilograma najosnovnijih namirnica.

Tačnije, kućni budžet zaposlenih koji primaju minimalac osnažiće toliko da će od prvog do prvog dodatno moći da pazare četiri kilograma brašna, po dva kilograma makarona i pirinča, kilogram šećera, dva litra mleka, litar ulja i deset jaja.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brod

27.12.2016 22:15

To "faktički" samo deri, da li ste za izbore po 20-50km pa neka sad troše.

ODGOVORITE