Вијек од формирања првог логора за Србе

У Добоју је данас обиљежена стота годишњица од формирања добојског логора, првог концентрационог логора на тлу Европе, а у којем је у највећим мукама страдало на хиљаде Срба.

Република Српска 27.12.2016 | 19:30
Вијек од формирања првог логора за Србе
Више од пола вијека ћутања и сакривања овог догађаја за резултат је дало то да се данас о самом логору још увијек мало зна.

Изузетно је важно његовати културу сјећања на страдалнике у логору којег је формирала Аустроугарска, а кроз који је прошло готово 46.000 Срба.

Њих 12.000 заувијек је остало у масовним гробницама на подручју Добоја, а наша обавеза је да се и те трагедије сјећамо у циљу чувања успомене на српске жртве.

Духовном академијом, парастосом и полагањем вијенаца ове године је обиљежена годишњица за коју је био задужен Владин Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова, Град Добој те СПЦ.

Први геноцид над Србима у 20. вијеку трајао је двије године, а осим спомен костурнице која се налази поред храма Светих апостола Петра и Павла у Добоју изграђен споменика логорашима на самом мјесту гдје се логор налазио.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хиперион

27.12.2016 20:35

Нити један коментар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теорија

27.12.2016 21:21

Е од тада су Хрвати видјели да нико није кажњен и слободно само наставили традицију својих владара. Краљ је крив што није то одмах ријешио. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

28.12.2016 08:21

Засто није био владика? вјероватно ауди није мого да упали