Vijek od formiranja prvog logora za Srbe

U Doboju je danas obilježena stota godišnjica od formiranja dobojskog logora, prvog koncentracionog logora na tlu Evrope, a u kojem je u najvećim mukama stradalo na hiljade Srba.

Republika Srpska 27.12.2016 | 19:30
Vijek od formiranja prvog logora za Srbe
Više od pola vijeka ćutanja i sakrivanja ovog događaja za rezultat je dalo to da se danas o samom logoru još uvijek malo zna.

Izuzetno je važno njegovati kulturu sjećanja na stradalnike u logoru kojeg je formirala Austrougarska, a kroz koji je prošlo gotovo 46.000 Srba.

Njih 12.000 zauvijek je ostalo u masovnim grobnicama na području Doboja, a naša obaveza je da se i te tragedije sjećamo u cilju čuvanja uspomene na srpske žrtve.

Duhovnom akademijom, parastosom i polaganjem vijenaca ove godine je obilježena godišnjica za koju je bio zadužen Vladin Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Grad Doboj te SPC.

Prvi genocid nad Srbima u 20. vijeku trajao je dvije godine, a osim spomen kosturnice koja se nalazi pored hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju izgrađen spomenika logorašima na samom mjestu gdje se logor nalazio.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hiperion

27.12.2016 20:35

Niti jedan komentar?

ODGOVORITE
Name

Teorija

27.12.2016 21:21

E od tada su Hrvati vidjeli da niko nije kažnjen i slobodno samo nastavili tradiciju svojih vladara. Kralj je kriv što nije to odmah riješio. ...

ODGOVORITE
Name

Pero

28.12.2016 08:21

Zasto nije bio vladika? vjerovatno audi nije mogo da upali