Пјесници нису отпјевали своје

Није случајно да смо ми давно прозвани песничким народом, а нејвећи песник после незнаног песника, а то је српски народ, је Петар Петровић Његош, који је песму „Праху оца Србије“ посветио вожду Карађорђу, рекао је синоћ у дупке пуној сали шабачког „Гласа цркве“, песник и академик Матија Бећковић, који је представио своју књигу „Праху оца пооезије“, посвећену славном песнику са Ловћена.

Србија 27.12.2016 | 17:52
Пјесници нису отпјевали своје
Бећковић је изразио велику радост бројем оних који су дошли да, како каже, слушају песника, „који и не игра, и не пева, и корумпира их на било који начин да би слушали, већ слушају голе речи свог матерњег језика, његове законе и сазвучја“. И то, како је нагласио, „поред толико програма на свим телевизијама и толико избора“.

"Не верујем да постоји лепши скуп на кугли земаљској где сте се ви овако лепо начичкали, крупне, лепе, здраве главе, које су дошле да слушају једног песника", рекао је Бећковић Шапчанима.

"Ово је и те какав пример, мимо свега што слушамо свакога дана, са свих екрана, да је и време књиге, и време поезије, и време песника прошло, да су песници отпевали своје и да су други медији и друге вредности преузеле ону заставу коју је књига носила кроз векове."



Одушевљен посетом Шапчана, академик Бећковић је рекао да, „када би био квиз о томе какав је догађај, као што је овај у Шапцу, где су људи у толиком броју дошли у `Глас цркве` да слушају једнога песника, сигурно нико не би тачно одговорио ко није овде, да је то догађај какав јесте".

Говорећи о Његошу, после уводних речи протођакона др Љубомира Ранковића, Бећковић је рекао „да се не зна да ли светије оно што је написао или мучеништво које је преживео после смрти“.

Бећковић је подсетио на речи светог владике Николаја да се „нико по својој религиозности не може поредити са Његошем“.

Најбоља књига, према његовим речима, посвећена песнику са Ловћена је „Религија Његошева“. Његош је спој народног песништва и културе, које је ваљано прикупио славни Вук Стефановић Караџић и српске модерне поезије и културе до данашњих дана.


(БН телевзија/В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хиперион

27.12.2016 22:43

Пјесници нису ми остали смо отпјевали своје.

ОДГОВОРИТЕ