Pjesnici nisu otpjevali svoje

Nije slučajno da smo mi davno prozvani pesničkim narodom, a nejveći pesnik posle neznanog pesnika, a to je srpski narod, je Petar Petrović Njegoš, koji je pesmu „Prahu oca Srbije“ posvetio voždu Karađorđu, rekao je sinoć u dupke punoj sali šabačkog „Glasa crkve“, pesnik i akademik Matija Bećković, koji je predstavio svoju knjigu „Prahu oca pooezije“, posvećenu slavnom pesniku sa Lovćena.

Srbija 27.12.2016 | 17:52
Pjesnici nisu otpjevali svoje
Bećković je izrazio veliku radost brojem onih koji su došli da, kako kaže, slušaju pesnika, „koji i ne igra, i ne peva, i korumpira ih na bilo koji način da bi slušali, već slušaju gole reči svog maternjeg jezika, njegove zakone i sazvučja“. I to, kako je naglasio, „pored toliko programa na svim televizijama i toliko izbora“.

"Ne verujem da postoji lepši skup na kugli zemaljskoj gde ste se vi ovako lepo načičkali, krupne, lepe, zdrave glave, koje su došle da slušaju jednog pesnika", rekao je Bećković Šapčanima.

"Ovo je i te kakav primer, mimo svega što slušamo svakoga dana, sa svih ekrana, da je i vreme knjige, i vreme poezije, i vreme pesnika prošlo, da su pesnici otpevali svoje i da su drugi mediji i druge vrednosti preuzele onu zastavu koju je knjiga nosila kroz vekove."



Oduševljen posetom Šapčana, akademik Bećković je rekao da, „kada bi bio kviz o tome kakav je događaj, kao što je ovaj u Šapcu, gde su ljudi u tolikom broju došli u `Glas crkve` da slušaju jednoga pesnika, sigurno niko ne bi tačno odgovorio ko nije ovde, da je to događaj kakav jeste".

Govoreći o Njegošu, posle uvodnih reči protođakona dr Ljubomira Rankovića, Bećković je rekao „da se ne zna da li svetije ono što je napisao ili mučeništvo koje je preživeo posle smrti“.

Bećković je podsetio na reči svetog vladike Nikolaja da se „niko po svojoj religioznosti ne može porediti sa Njegošem“.

Najbolja knjiga, prema njegovim rečima, posvećena pesniku sa Lovćena je „Religija Njegoševa“. Njegoš je spoj narodnog pesništva i kulture, koje je valjano prikupio slavni Vuk Stefanović Karadžić i srpske moderne poezije i kulture do današnjih dana.


(BN televzija/V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hiperion

27.12.2016 22:43

Pjesnici nisu mi ostali smo otpjevali svoje.

ODGOVORITE