Јавна управа услов Реформске агенде

Реформа јавне управе у БиХ битан је дио економске реформе од чијег провођења зависи европски пут БиХ. Међутим, иако су сви нивои власти деклеративно за Европску унију, у пракси нису спремни да се озбиљно посвете реформама.

Босна и Херцеговина 27.12.2016 | 20:47
Јавна управа услов Реформске агенде
"Реформа јавне управе у БиХ не значи само смање броја администрације, већ стварање ефикасних јавних институција на свим нивоима власти које ће обезбиједити бољи квалитет услуга за грађане и привредне субјекте", истиче координатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан и додаје:

"Реформа јавне управе не може се провести без тачних података о томе колико има запослених у јавним институцијама. Постоје подаци за БХ ниво, А са ентитетским нивоом је ситуација нешто лошија; већи проблем су кантони, а локални ниво је катастрофалан. Дио реформе је и обавеза буџетског програмирања како би свима били доступни подаци гдје, како и зашто се троши буџетски новац, односно средства грађана."

Ћузулан сматра да ће реформа јавне управе ићи тешко, јер многим политичким структурама и многим нивоима власти није у интересу стварање уређеног друштва.

"Предуго се БиХ налази у једном талачком односу или заробљеништву разнИх политичких предрасуда које власти користе како би народ држали у незнању у неуређеној држави. Сви избјегавају да уђу у процесе јавних и транспарентних података, јер уређено друштво не одговара многима у овој земљи. То су прије свега политике које своју будућност и опстанак на власти граде на популистичким темама, које нас врте у круг и не дозвОљавају никакав напредак земље", каже Ћузулан и додаје:

"Реформа јавне управе важан је дио европског пута БиХ, јер се многа питања из европског упитника односе на јавну управу. БиХ ће, између осталог, морати јасно да одговори на питања - како се запошљава у државној служби, како се организују интерни и јавни конкурси, те колико је транспарентан процес запошљавања у јавној служби на свим нивоим власти?"

(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

пс

27.12.2016 17:22

Садашња политичка елита, а прије свих СНСД, ХДЗ и СДА) никада неће бити за сређивање стања у друштву, јер шта би онда они радили и како би крали као што краду. Зато држи народ у незнању, што је дуже могуће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

27.12.2016 20:09

Који је ово комад будале,мајко моја мила!? Тај гдје додје,трава не расте!

ОДГОВОРИТЕ