Javna uprava uslov Reformske agende

Reforma javne uprave u BiH bitan je dio ekonomske reforme od čijeg provođenja zavisi evropski put BiH. Međutim, iako su svi nivoi vlasti deklerativno za Evropsku uniju, u praksi nisu spremni da se ozbiljno posvete reformama.

Bosna i Hercegovina 27.12.2016 | 20:47
Javna uprava uslov Reformske agende
"Reforma javne uprave u BiH ne znači samo smanje broja administracije, već stvaranje efikasnih javnih institucija na svim nivoima vlasti koje će obezbijediti bolji kvalitet usluga za građane i privredne subjekte", ističe koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan i dodaje:

"Reforma javne uprave ne može se provesti bez tačnih podataka o tome koliko ima zaposlenih u javnim institucijama. Postoje podaci za BH nivo, A sa entitetskim nivoom je situacija nešto lošija; veći problem su kantoni, a lokalni nivo je katastrofalan. Dio reforme je i obaveza budžetskog programiranja kako bi svima bili dostupni podaci gdje, kako i zašto se troši budžetski novac, odnosno sredstva građana."

Ćuzulan smatra da će reforma javne uprave ići teško, jer mnogim političkim strukturama i mnogim nivoima vlasti nije u interesu stvaranje uređenog društva.

"Predugo se BiH nalazi u jednom talačkom odnosu ili zarobljeništvu raznIh političkih predrasuda koje vlasti koriste kako bi narod držali u neznanju u neuređenoj državi. Svi izbjegavaju da uđu u procese javnih i transparentnih podataka, jer uređeno društvo ne odgovara mnogima u ovoj zemlji. To su prije svega politike koje svoju budućnost i opstanak na vlasti grade na populističkim temama, koje nas vrte u krug i ne dozvOljavaju nikakav napredak zemlje", kaže Ćuzulan i dodaje:

"Reforma javne uprave važan je dio evropskog puta BiH, jer se mnoga pitanja iz evropskog upitnika odnose na javnu upravu. BiH će, između ostalog, morati jasno da odgovori na pitanja - kako se zapošljava u državnoj službi, kako se organizuju interni i javni konkursi, te koliko je transparentan proces zapošljavanja u javnoj službi na svim nivoim vlasti?"

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ps

27.12.2016 17:22

Sadašnja politička elita, a prije svih SNSD, HDZ i SDA) nikada neće biti za sređivanje stanja u društvu, jer šta bi onda oni radili i kako bi krali kao što kradu. Zato drži narod u neznanju, što je duže moguće!

ODGOVORITE
Name

Nenad

27.12.2016 20:09

Koji je ovo komad budale,majko moja mila!? Taj gdje dodje,trava ne raste!

ODGOVORITE