Дачић: Србија пуцала себи у ноге?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је страним дипломатама у Београду да не треба Србији да деле лекције и да се мешају у политику наше земље.

Србија 27.12.2016 | 14:22
Дачић: Србија пуцала себи у ноге?
Министар Дачић је, поводом изјаве амбасадора Украјине Олександра Александровича да је Србија гласајући против резолуције о Криму "пуцала себи у ноге", рекао да није сигуран да би они који су гласали за предлог резолуције о Криму тако гласали и да је реч о Косову.

"Скинућу капу свима онима који су гласали против Русије око Крима, уколико напишу тако о Косову када је реч о територијалном интегритету Србије", поручио је Дачић.

Каже и да би и Србија могла да има одређене примедбе на гласање Украјине.

Дачић је поновио да је Србија гласала против резолуције о Криму у УН због изузетно оштро интонираног текста у коме се на, како је рекао, најбезобзирнији начин напада Русија.

Министар је поновио и да Србија поштује територијални интегритет Украјине.

“Србија није гласала за резолуцију о стању људских права на Криму због изузетно оштро интонираног текста те резолуције, која на најбезобзирнији начин напада Русију”, рекао је Дачић.

Генерална скупштина УН 20. децембра је усвојила резолуцију којом се осуђују кршења људских права на полуострву Крим, а у њој се каже да га је "привремено окупирала" Русија. Србија је гласала против те резолуције у Генералној скупштини УН.

Амбасадор Украјине у Београду Олександар Александрович изјавио је у среду да би Србији гласање против Резолуције о Криму у УН могло да се врати као бумеранг.

"Постоји енглески израз - 'Пуцати себи у ноге'. Верујем да је управо то Србија урадила оваквим гласањем јер се у неком тренутку у будућности оваква одлука може вратити као бумеранг у вашим напорима да задржите Косово. Не разумем зашто ово радите", рекао је Александрович.

"Не мењамо политику према мигрантима"

Србија је наишла на позитивне реакције свих међународних фактора по питању односа према мигрантима и наставиће да води такву политику, изјавио је Ивица Дачић.

Дачић је новинарима на питање да прокоментарише извештај УНХЦР-а, у коме се наводи да су у порасту илегалне депортације миграната, казао да они приликом проласка кроз Србију нису имали никаквих проблема и да их неће ни бити.

“Све те критике које могу да уследе због неких појединачних ситуација су толико минорне у односу на то што друге земље раде”, рекао је Дачић.

Министар спољних послова каже да приче које се лансирају на основу неких појединачних догађаја не одражавају реално стање ствари, те да су неистините и контрапродутивне.

“Ако погледамо прошлу или ову годину, мислим да је скоро миллион људи прошло кроз нашу земљу и за то време није се десио неки већи инцидент и такву ће политику Србија наставити и даље”, истакао је Дачић.

Извор: Бета
Фото: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тихи

27.12.2016 13:40

Србија поциње сама себе да изолира јер се боји да гласа против руса који србију дрзе у саци због косова. Руси тако уцјењују србију и играју на ту карту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ТИХИ

27.12.2016 14:43

Србија је стала на страну правде као и увјек. Фасизам и империјализам никад није био избор Срба и природно је да гласа у корист Русије која је увјек била свјетло правде у мраку фасизма. Свидјало се то неком или не....

Name

Михаило Микиц

27.12.2016 14:13

Дацицу, нисам твој слебденик и постоваоц али волим када цујем од тебе да це емигранти кроз СРБију да путују даље за земље Западне Европу. Тако и треба. Псеудо хрисцанска Западна Еропа је то и заслузила због греха својих. Пази само када емигранте Европа буде врацала у земље добијања азила да они не остану у СРБији. Проце тада као бос по трњу или хрвати на Косову!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елиот

27.12.2016 17:19

Дацицу, а шта ти радиш цјело вријеме него се мјесас у политику сусједних држава...

ОДГОВОРИТЕ