Dačić: Srbija pucala sebi u noge?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je stranim diplomatama u Beogradu da ne treba Srbiji da dele lekcije i da se mešaju u politiku naše zemlje.

Srbija 27.12.2016 | 14:22
Dačić: Srbija pucala sebi u noge?
Ministar Dačić je, povodom izjave ambasadora Ukrajine Oleksandra Aleksandroviča da je Srbija glasajući protiv rezolucije o Krimu "pucala sebi u noge", rekao da nije siguran da bi oni koji su glasali za predlog rezolucije o Krimu tako glasali i da je reč o Kosovu.

"Skinuću kapu svima onima koji su glasali protiv Rusije oko Krima, ukoliko napišu tako o Kosovu kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije", poručio je Dačić.

Kaže i da bi i Srbija mogla da ima određene primedbe na glasanje Ukrajine.

Dačić je ponovio da je Srbija glasala protiv rezolucije o Krimu u UN zbog izuzetno oštro intoniranog teksta u kome se na, kako je rekao, najbezobzirniji način napada Rusija.

Ministar je ponovio i da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

“Srbija nije glasala za rezoluciju o stanju ljudskih prava na Krimu zbog izuzetno oštro intoniranog teksta te rezolucije, koja na najbezobzirniji način napada Rusiju”, rekao je Dačić.

Generalna skupština UN 20. decembra je usvojila rezoluciju kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava na poluostrvu Krim, a u njoj se kaže da ga je "privremeno okupirala" Rusija. Srbija je glasala protiv te rezolucije u Generalnoj skupštini UN.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič izjavio je u sredu da bi Srbiji glasanje protiv Rezolucije o Krimu u UN moglo da se vrati kao bumerang.

"Postoji engleski izraz - 'Pucati sebi u noge'. Verujem da je upravo to Srbija uradila ovakvim glasanjem jer se u nekom trenutku u budućnosti ovakva odluka može vratiti kao bumerang u vašim naporima da zadržite Kosovo. Ne razumem zašto ovo radite", rekao je Aleksandrovič.

"Ne menjamo politiku prema migrantima"

Srbija je naišla na pozitivne reakcije svih međunarodnih faktora po pitanju odnosa prema migrantima i nastaviće da vodi takvu politiku, izjavio je Ivica Dačić.

Dačić je novinarima na pitanje da prokomentariše izveštaj UNHCR-a, u kome se navodi da su u porastu ilegalne deportacije migranata, kazao da oni prilikom prolaska kroz Srbiju nisu imali nikakvih problema i da ih neće ni biti.

“Sve te kritike koje mogu da uslede zbog nekih pojedinačnih situacija su toliko minorne u odnosu na to što druge zemlje rade”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova kaže da priče koje se lansiraju na osnovu nekih pojedinačnih događaja ne odražavaju realno stanje stvari, te da su neistinite i kontraprodutivne.

“Ako pogledamo prošlu ili ovu godinu, mislim da je skoro million ljudi prošlo kroz našu zemlju i za to vreme nije se desio neki veći incident i takvu će politiku Srbija nastaviti i dalje”, istakao je Dačić.

Izvor: Beta
Foto: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tihi

27.12.2016 13:40

Srbija pocinje sama sebe da izolira jer se boji da glasa protiv rusa koji srbiju drze u saci zbog kosova. Rusi tako ucjenjuju srbiju i igraju na tu kartu.

ODGOVORITE
Name

Re TIHI

27.12.2016 14:43

Srbija je stala na stranu pravde kao i uvjek. Fasizam i imperijalizam nikad nije bio izbor Srba i prirodno je da glasa u korist Rusije koja je uvjek bila svjetlo pravde u mraku fasizma. Svidjalo se to nekom ili ne....

Name

Mihailo Mikic

27.12.2016 14:13

Dacicu, nisam tvoj slebdenik i postovaoc ali volim kada cujem od tebe da ce emigranti kroz SRBiju da putuju dalje za zemlje Zapadne Evropu. Tako i treba. Pseudo hriscanska Zapadna Eropa je to i zasluzila zbog greha svojih. Pazi samo kada emigrante Evropa bude vracala u zemlje dobijanja azila da oni ne ostanu u SRBiji. Proce tada kao bos po trnju ili hrvati na Kosovu!

ODGOVORITE
Name

Eliot

27.12.2016 17:19

Dacicu, a šta ti radiš cjelo vrijeme nego se mjesas u politiku susjednih država...

ODGOVORITE