Преговори о раду у страним земљама запали у ћорсокак

Преговори о закључивању споразума о запошљавању држављана БиХ са пет земаља запали су у ћорсокак и нико не зна када ће бити олакшано добијање посла и обезбијеђена већа права нашим радницима у Русији, Турској, Мађарској, Македонији и Црној Гори.

Босна и Херцеговина 27.12.2016 | 13:00
Преговори о раду у страним земљама запали у ћорсокак
БиХ већ годинама води преговоре о закључивању споразума са овим земљама, али су датум завршетка и исход потпуно неизвјесни.

"Са Црном Гором је први круг преговора обављен још прије четири, а Русијом прије три године. Не знамо када ће услиједити нови састанци, а све је у надлежности Министарства иностраних послова БиХ. Све иде превише споро и тешко је очекивати да и у идућој години грађани добију шансу да раде у овим земљама", казали су у Агенцији за рад и запошљавање БиХ.

У Министарству иностраних послова БиХ јуче нисмо успјели добити информације о томе у којој фази су преговори о овим споразумима и када би се могло очекивати да почне запошљавање и у овим земљама.

Споразуми о запошљавању су веома значајни с обзиром на високу стопу незапослености у БиХ. Крајем октобра ове године посао је у БиХ тражило 512.496 људи, а многи од њих желе да се запосле у иностранству и на тај начин обезбиједе егзистенцију своје породице. Од 2013. до новембра ове године на основу уговора које БиХ има са Њемачком и Словенијом посао је пронашло 11.957 људи.

Директор Агенције за посредовање у запошљавању "Спектар" Мирослав Вукајловић рекао је да је за раднике из БиХ од велике важности потписивање споразума о запошљавању јер би на тај начин имали исти третман као и радници који су држављани тих држава.

"Ти споразуми су нам и потребни јер се радничка права свих оних који одлазе на своју руку и раде у тим земљама не поштују. Главни проблем је, међутим, што преговори за склапање споразума са тим земљама предуго трају и само пребацују одговорност са једних на друге, што говори да запошљавање није приоритет домаћих власти. Склапање тих споразума треба убрзати, јер је то наш интерес због високе незапослености" навео је Вукајловић.

Секретар Савеза синдиката РС Велка Оџаковић истиче да закључивање споразума о запошљавању траје предуго због компликоване администрације у БиХ.

"Често се не зна ко је за шта одговоран. Колико је нама познато, преговоре о запошљавању у спорним земљама требало би да води Агенција за рад и запошљавање БиХ. Они су до сада само ишли у туристичку посјету тим земљама и као нешто преговарали, а резултата нема ни на видику" навела је Оџаковићева.

Нагласила је да грађане у овом тренутку, када се сви боре да због недостатка посла на домаћем тржишту оду у иностранство, не занима ко је одговоран већ их интересују резултати преговора.

"Споразуме о запошљавању треба потписати што прије, јер ако власти не поштују своју радну снагу, цијениће их они у другим земљама" нагласила је Оџаковићева.

Савјет министара БиХ је потписао споразум о запошљавању са Словенијом, о привременом запошљавању са Србијом и о регулисању запошљавања држављана у Катару. БиХ има и договор о запошљавању његоватеља у Њемачкој на одређено вријеме и о запошљавању студената у оквиру љетног распуста.

У Словенији је на основу споразума од 2013. до 11. новембра ове године запослено 9.436 држављана БиХ, међу којима су возачи, зидари, вариоци, електричари, армирачи, тесари и бравари. У Њемачкој је у истом периоду посао добио 2.521 његоватељ. До сада није било захтјева за запошљавање по основу потписаног споразума са Србијом, док је у току регулисање примјене споразума потписаног са Катаром.

Студенти

На основу договора о посредовању при запошљавању студената из БиХ у Њемачкој у оквиру љетног распуста, БиХ је одобрена квота за 2017. годину за 300 студената. На овај конкурс могу да се пријаве редовни студенти са универзитета у БиХ.

Преговори у току

Русија

Турска

Мађарска

Македонија

Црна Гора

Потписани споразуми

Србија

Словенија

Њемачка

Катар

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Реалан

27.12.2016 12:28

Све иједна земља се бори да добије кваликифовану радну снагу ави се борите да своју радну снагу посаљете у иностранство загартована будуцност или пропаст закљуците сами

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

27.12.2016 12:40

Све иједна земља се бори да добије кваликифовану радну снагу ави се борите да своју радну снагу посаљете у иностранство загартована будуцност или пропаст закљуците сами

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.12.2016 12:46

Да ли сте изненадјени истина је само једна будуцност прави добром нова радна мјеста јака привреда идобар социјални статус свих градјана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.12.2016 13:05

Да ли сте изненадјени истина је само једна будуцност прави добром нова радна мјеста јака привреда идобар социјални статус свих градјана!?

ОДГОВОРИТЕ