Pregovori o radu u stranim zemljama zapali u ćorsokak

Pregovori o zaključivanju sporazuma o zapošljavanju državljana BiH sa pet zemalja zapali su u ćorsokak i niko ne zna kada će biti olakšano dobijanje posla i obezbijeđena veća prava našim radnicima u Rusiji, Turskoj, Mađarskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Bosna i Hercegovina 27.12.2016 | 13:00
Pregovori o radu u stranim zemljama zapali u ćorsokak
BiH već godinama vodi pregovore o zaključivanju sporazuma sa ovim zemljama, ali su datum završetka i ishod potpuno neizvjesni.

"Sa Crnom Gorom je prvi krug pregovora obavljen još prije četiri, a Rusijom prije tri godine. Ne znamo kada će uslijediti novi sastanci, a sve je u nadležnosti Ministarstva inostranih poslova BiH. Sve ide previše sporo i teško je očekivati da i u idućoj godini građani dobiju šansu da rade u ovim zemljama", kazali su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH juče nismo uspjeli dobiti informacije o tome u kojoj fazi su pregovori o ovim sporazumima i kada bi se moglo očekivati da počne zapošljavanje i u ovim zemljama.

Sporazumi o zapošljavanju su veoma značajni s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti u BiH. Krajem oktobra ove godine posao je u BiH tražilo 512.496 ljudi, a mnogi od njih žele da se zaposle u inostranstvu i na taj način obezbijede egzistenciju svoje porodice. Od 2013. do novembra ove godine na osnovu ugovora koje BiH ima sa Njemačkom i Slovenijom posao je pronašlo 11.957 ljudi.

Direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju "Spektar" Miroslav Vukajlović rekao je da je za radnike iz BiH od velike važnosti potpisivanje sporazuma o zapošljavanju jer bi na taj način imali isti tretman kao i radnici koji su državljani tih država.

"Ti sporazumi su nam i potrebni jer se radnička prava svih onih koji odlaze na svoju ruku i rade u tim zemljama ne poštuju. Glavni problem je, međutim, što pregovori za sklapanje sporazuma sa tim zemljama predugo traju i samo prebacuju odgovornost sa jednih na druge, što govori da zapošljavanje nije prioritet domaćih vlasti. Sklapanje tih sporazuma treba ubrzati, jer je to naš interes zbog visoke nezaposlenosti" naveo je Vukajlović.

Sekretar Saveza sindikata RS Velka Odžaković ističe da zaključivanje sporazuma o zapošljavanju traje predugo zbog komplikovane administracije u BiH.

"Često se ne zna ko je za šta odgovoran. Koliko je nama poznato, pregovore o zapošljavanju u spornim zemljama trebalo bi da vodi Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Oni su do sada samo išli u turističku posjetu tim zemljama i kao nešto pregovarali, a rezultata nema ni na vidiku" navela je Odžakovićeva.

Naglasila je da građane u ovom trenutku, kada se svi bore da zbog nedostatka posla na domaćem tržištu odu u inostranstvo, ne zanima ko je odgovoran već ih interesuju rezultati pregovora.

"Sporazume o zapošljavanju treba potpisati što prije, jer ako vlasti ne poštuju svoju radnu snagu, cijeniće ih oni u drugim zemljama" naglasila je Odžakovićeva.

Savjet ministara BiH je potpisao sporazum o zapošljavanju sa Slovenijom, o privremenom zapošljavanju sa Srbijom i o regulisanju zapošljavanja državljana u Kataru. BiH ima i dogovor o zapošljavanju njegovatelja u Njemačkoj na određeno vrijeme i o zapošljavanju studenata u okviru ljetnog raspusta.

U Sloveniji je na osnovu sporazuma od 2013. do 11. novembra ove godine zaposleno 9.436 državljana BiH, među kojima su vozači, zidari, varioci, električari, armirači, tesari i bravari. U Njemačkoj je u istom periodu posao dobio 2.521 njegovatelj. Do sada nije bilo zahtjeva za zapošljavanje po osnovu potpisanog sporazuma sa Srbijom, dok je u toku regulisanje primjene sporazuma potpisanog sa Katarom.

Studenti

Na osnovu dogovora o posredovanju pri zapošljavanju studenata iz BiH u Njemačkoj u okviru ljetnog raspusta, BiH je odobrena kvota za 2017. godinu za 300 studenata. Na ovaj konkurs mogu da se prijave redovni studenti sa univerziteta u BiH.

Pregovori u toku

Rusija

Turska

Mađarska

Makedonija

Crna Gora

Potpisani sporazumi

Srbija

Slovenija

Njemačka

Katar

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Realan

27.12.2016 12:28

Sve ijedna zemlja se bori da dobije kvalikifovanu radnu snagu avi se borite da svoju radnu snagu posaljete u inostranstvo zagartovana buducnost ili propast zakljucite sami

ODGOVORITE
Name

Realan

27.12.2016 12:40

Sve ijedna zemlja se bori da dobije kvalikifovanu radnu snagu avi se borite da svoju radnu snagu posaljete u inostranstvo zagartovana buducnost ili propast zakljucite sami

ODGOVORITE
Name

Realno

27.12.2016 12:46

Da li ste iznenadjeni istina je samo jedna buducnost pravi dobrom nova radna mjesta jaka privreda idobar socijalni status svih gradjana

ODGOVORITE
Name

Realno

27.12.2016 13:05

Da li ste iznenadjeni istina je samo jedna buducnost pravi dobrom nova radna mjesta jaka privreda idobar socijalni status svih gradjana!?

ODGOVORITE