Како да избјегнете главобољу од вина

Питајте било ког стручњака који је најбољи начин да избегнете главобољу после испијања већих количина вина и он ће вам рећи да је једино решење да уопште и не пијете. Ипак, постоји још један узрок због ког глава боли од вина, а нема везе с претеривањем.

Здравље 27.12.2016 | 12:17
Како да избјегнете главобољу од вина
Неки сматрају да су за главобоље од вина криви сулфити, али су научници то оповргли. Они сматрају да су прави кривци танини, хистамини и шећери.

Танини су антиоксиданси који се природно налазе у опни зрна грожђа, семенкама и петељкама и због њих осећате сувоћу уста, после “веселе” ноћи.

Још један фактор је шећер. Када се помеша с алкохолом, телу је потребна велика количина воде, како би разградила ту комбинацију, па ако нисте довољно хидрирани, можете рачунати на главобољу.

Трећи кривац, хистамин, иначе једињење која се ослобађа приликом алергијске реакције, може да се активира и конзумацијом појединих намирница које захтевају процес зрења (као што је вино) и симптоме сличне алергији.

Како да избегнемо све те последице уживања у вину?

Др Симур Дајмонд из америчке Националне фондације за главобољу сматра да пре журке, треба да попијете две шоље јаке кафе, јер кофеин сужава крвне судове и тако ублажава ефекте узимања алкохола.

Такође, један од најбољих савета је да пијете полако и да током вечери обавезно пијете и по једну чашу воде на сваку чашу вина.

Занимљиво је да на појаву главобоље такође утиче и врста вина коју одаберете. Сува вина имају нижи садржај шећера, па су бољи избор од десертних вина.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар