Возаче збунила наплата путарине

Отворени систем наплате збунио је поједине возаче који су јуче кренули аутопутем "9. јануар" на дионици од Прњавора до Добоја, због чега су неки од њих "заборавили" да путарину плате на излазу.

Република Српска 27.12.2016 | 12:16
Возаче збунила наплата путарине
Возачи, махом аутомобила, који су се на саобраћајницу укључили у Прњавору, гдје нису добили картицу, помислили су да на излазу у Добоју не морају платити путарину, али их је спуштена рампа подсјетила на ту обавезу.

"Не знамо да наплаћују путарину, зар није од 1. јануара? Па, ето онда, преварили су нас, било је у медијима да ће од 1. јануара. Ми не користимо често аутопут, изгледа да више и нећемо", казао је старији брачни пар, који смо срели на наплатној рампи у Јоховцу, гдје су се искључили с аутпута.

"Стартамо с отвореним системом, нема узимања картица пошто има само један излаз, то је у Прњавору, засад. Када завршимо дионицу Бањалука - Прњавор затворићемо систем и надамо се наплатним станицама у Чатрњи код Саве", појаснио је Сергеј Ђукић, главни инжењер у предузећу "Аутопутеви РС".

Возачи у Добоју и Прњавору на располагању имају по двије траке за електронску и двије за ручну наплату путарине, а цијене се крећу од четири КМ, преко осам, 12 и 20 КМ, зависно од категорије возила.

"Ја сам камионџија у Еуропи, ако има у Еуропи наплата, има и овдје. Не знам да ли је скупо, ја сам вани, па ти не могу рећи. Први пут овамо пролазим, чуо сам да је отворен аутопут и кренуо сам", каже возач камиона.

"Пролазио сам неколико пута, супер је, скраћен је пут, не идем на Дервенту, због амортизације возила и свега мислим да и није скупо толико, а тачно колико износи не знам", рекао је Денис Суљић из Тузле.

"За наше услове и није нешто јефтино, али није ни страшно скупо, аутопут је стварно добар, урађен по свјетским стандардима, надам се да ћемо добити у цијелој РС овакве путеве", наводи Милош из Бањалуке.

Возачи путарину могу платити готовином у КМ и еврима, те платним картицама, као и ЕНП уређајима, који се по цијени од 40 КМ могу набавити на наплатним мјестима у Јакуповцима, Добоју и Прњавору.

"Он се допуњава жељеним износом, с тим да се дају повољности попустом од 15 процената на купљени износ. Ми у Управи 'Аутопутева РС' размишљамо да почетком идуће године направимо једну акцију, гдје ће ЕНП уређаји бити јефтинији, даћемо их вјероватно у пола цијела и можда размишљамо чак и о већем умањењу цијене од 15 процената", изјавио је Марко Митровић, извршни директор за финансије у "Аутопутевима РС".

Према досадашњим анализама, дионицом од Прњавора ка Добоју, дугом 36,6 километара, у току 24 часа саобраћа од 4.000 до 6.000 возила, а на пословима наплате и у Центру за управљање и контролу саобраћаја радиће укупно 36 запослених.

Томаш: Одговор "Аутопутева РС" непотпун

Општина Прњавор незадовољна је одговором који је добила од предузећа "Аутопутеви Републике Српске", који се односи на информацију о спроведеном конкурсу за пријем радника на наплатним кућицама на дионици аутопута "9. јануар" од Прњавора до Добоја, јер ниједан кандидат с подручја ове општине није добио овај посао, саопштио је начелник Дарко Томаш.

Истиче да су "Аутопутеви Републике Српске" доставили дјелимичне одговоре, уз образложење да се подаци који се односе на списак пријављених кандидата, као и критеријуми за оцјењивање и списак примљених радника сматрају личном информацијом и као такви се не могу објавити у јавности.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

перо

27.12.2016 11:46

Гласали сте плаћајте је.о вас он ставио је свеца под ноге и крсну славу да по њима свак гази. Се.е писа баца смеће. Срам га било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре перо

27.12.2016 13:57

Драги Перо па гдје је проблем, ниста те не разумијем!! Прочитај још једном полако текст па коментариси.

Name

Абц

27.12.2016 14:46

А гдје се то мој Перо не плаћа вожња аутопутем?

Name

Радашин

27.12.2016 12:58

Он ће преко ови домаћи издајника у источном дјелу убједити ове овце да је закон макадам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

27.12.2016 13:50

А ко одржава ову дионицу? Опет Слобин саиграч Чорокало, иако није испунио техничке услове тендера? Важан је ментор...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

27.12.2016 23:00

36 километара ауто пута 4 км, а толико исто коста висе од 80 километара пута у Србији. А замисли тек како су направили разлику за мотоцикл и аутомобил 4 км а за караван 8 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

19.01.2017 17:08

Имам комби до 3.5 тона и свагдје на свјету цак и у федерацији сам 2 скупина само у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ сам 3 тако да ме пур од Прњавора до Добоја изадје скопљи за 8.00 марака.

ОДГОВОРИТЕ