Vozače zbunila naplata putarine

Otvoreni sistem naplate zbunio je pojedine vozače koji su juče krenuli autoputem "9. januar" na dionici od Prnjavora do Doboja, zbog čega su neki od njih "zaboravili" da putarinu plate na izlazu.

Republika Srpska 27.12.2016 | 12:16
Vozače zbunila naplata putarine
Vozači, mahom automobila, koji su se na saobraćajnicu uključili u Prnjavoru, gdje nisu dobili karticu, pomislili su da na izlazu u Doboju ne moraju platiti putarinu, ali ih je spuštena rampa podsjetila na tu obavezu.

"Ne znamo da naplaćuju putarinu, zar nije od 1. januara? Pa, eto onda, prevarili su nas, bilo je u medijima da će od 1. januara. Mi ne koristimo često autoput, izgleda da više i nećemo", kazao je stariji bračni par, koji smo sreli na naplatnoj rampi u Johovcu, gdje su se isključili s autputa.

"Startamo s otvorenim sistemom, nema uzimanja kartica pošto ima samo jedan izlaz, to je u Prnjavoru, zasad. Kada završimo dionicu Banjaluka - Prnjavor zatvorićemo sistem i nadamo se naplatnim stanicama u Čatrnji kod Save", pojasnio je Sergej Đukić, glavni inženjer u preduzeću "Autoputevi RS".

Vozači u Doboju i Prnjavoru na raspolaganju imaju po dvije trake za elektronsku i dvije za ručnu naplatu putarine, a cijene se kreću od četiri KM, preko osam, 12 i 20 KM, zavisno od kategorije vozila.

"Ja sam kamiondžija u Europi, ako ima u Europi naplata, ima i ovdje. Ne znam da li je skupo, ja sam vani, pa ti ne mogu reći. Prvi put ovamo prolazim, čuo sam da je otvoren autoput i krenuo sam", kaže vozač kamiona.

"Prolazio sam nekoliko puta, super je, skraćen je put, ne idem na Derventu, zbog amortizacije vozila i svega mislim da i nije skupo toliko, a tačno koliko iznosi ne znam", rekao je Denis Suljić iz Tuzle.

"Za naše uslove i nije nešto jeftino, ali nije ni strašno skupo, autoput je stvarno dobar, urađen po svjetskim standardima, nadam se da ćemo dobiti u cijeloj RS ovakve puteve", navodi Miloš iz Banjaluke.

Vozači putarinu mogu platiti gotovinom u KM i evrima, te platnim karticama, kao i ENP uređajima, koji se po cijeni od 40 KM mogu nabaviti na naplatnim mjestima u Jakupovcima, Doboju i Prnjavoru.

"On se dopunjava željenim iznosom, s tim da se daju povoljnosti popustom od 15 procenata na kupljeni iznos. Mi u Upravi 'Autoputeva RS' razmišljamo da početkom iduće godine napravimo jednu akciju, gdje će ENP uređaji biti jeftiniji, daćemo ih vjerovatno u pola cijela i možda razmišljamo čak i o većem umanjenju cijene od 15 procenata", izjavio je Marko Mitrović, izvršni direktor za finansije u "Autoputevima RS".

Prema dosadašnjim analizama, dionicom od Prnjavora ka Doboju, dugom 36,6 kilometara, u toku 24 časa saobraća od 4.000 do 6.000 vozila, a na poslovima naplate i u Centru za upravljanje i kontrolu saobraćaja radiće ukupno 36 zaposlenih.

Tomaš: Odgovor "Autoputeva RS" nepotpun

Opština Prnjavor nezadovoljna je odgovorom koji je dobila od preduzeća "Autoputevi Republike Srpske", koji se odnosi na informaciju o sprovedenom konkursu za prijem radnika na naplatnim kućicama na dionici autoputa "9. januar" od Prnjavora do Doboja, jer nijedan kandidat s područja ove opštine nije dobio ovaj posao, saopštio je načelnik Darko Tomaš.

Ističe da su "Autoputevi Republike Srpske" dostavili djelimične odgovore, uz obrazloženje da se podaci koji se odnose na spisak prijavljenih kandidata, kao i kriterijumi za ocjenjivanje i spisak primljenih radnika smatraju ličnom informacijom i kao takvi se ne mogu objaviti u javnosti.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

pero

27.12.2016 12:46

Glasali ste plaćajte je.o vas on stavio je sveca pod noge i krsnu slavu da po njima svak gazi. Se.e pisa baca smeće. Sram ga bilo

ODGOVORITE
Name

Re pero

27.12.2016 14:57

Dragi Pero pa gdje je problem, nista te ne razumijem!! Pročitaj još jednom polako tekst pa komentarisi.

Name

Abc

27.12.2016 15:46

A gdje se to moj Pero ne plaća vožnja autoputem?

Name

Radašin

27.12.2016 13:58

On će preko ovi domaći izdajnika u istočnom djelu ubjediti ove ovce da je zakon makadam.

ODGOVORITE
Name

Top

27.12.2016 14:50

A ko održava ovu dionicu? Opet Slobin saigrač Čorokalo, iako nije ispunio tehničke uslove tendera? Važan je mentor...

ODGOVORITE
Name

Mladen

28.12.2016 00:00

36 kilometara auto puta 4 km, a toliko isto kosta vise od 80 kilometara puta u Srbiji. A zamisli tek kako su napravili razliku za motocikl i automobil 4 km a za karavan 8 km.

ODGOVORITE
Name

Djuro

19.01.2017 18:08

Imam kombi do 3.5 tona i svagdje na svjetu cak i u federaciji sam 2 skupina samo u REPUBLICI SRPSKOJ sam 3 tako da me pur od Prnjavora do Doboja izadje skoplji za 8.00 maraka.

ODGOVORITE