Порез на добит смањује улагање

Велики број привредника у Српској који улажу у производњу убудуће ће плаћати већи порез на добит.

Република Српска 27.12.2016 | 08:10
Порез на добит смањује улагање
Изменама Закона о порезу на добит РС, који је послат у Народну скупштину РС на усвајање, привредницима ће се умањивати порез по основу улагања само ако је вредност улагања у опрему, постројења и непокретности за обављање производне делатности, већа од 50 одсто од остварене добити.

Раније се за било који износ улагања умањивала обавеза пореза на добит и на тај начин колико толико стимулисала улагања.

Привредници кажу да се овим потезом сахрањује домаћа привреда. Економиста Предраг Дудуковић каже да Влада РС жели да на овај начин форсира реинвестирање добити. Међутим, проблем је што већина производних предузећа која оствари добит нема та средства на располагању него су она у потраживањима од купаца.

"Ако предузеће прода робу, то се рачуна као добит, иако тај новац није наплаћен. Одакле ће онда привредник да улаже у производњу" пита Дудуковић.

Он наглашава да ће новим прописима већина привредника који се одлуче на инвестиције, имајући у виду стање на тржишту, бити дестимулисана и оштећена.

"Мали број предузећа, за разлику од досадашњег Закона, моћи ће да искористи умањење плаћања пореза по овом основу" истиче Дудуковић.

Министар финансија РС Зоран Тагелтија признаје да је сада „сужен простор за ослобађање по питању реинвестиране добити“. Међутим, морали су, слично као и у Федерацији БиХ, да мењају прописе у складу са захтевима Међународног монетарног фонда.

"Досадашње решење јесте било стимулативније. Покушаћамо да преговарамо са ММФ како би у целости реинвестирана добит била ослобођена од плаћања пореза" каже Тегелтија.

Привредник Марко Кнежевић из Лакташа каже да свако ко жели перспективу, одржив развој, останак и будућност народу РС мора осудити овај потез.

"Због неефикасног и прескупог државног апарата, те нагомиланих задуживања власти су принуђене да пристају на све услове ММФ, а терет свега тога треба да изнесе нејаки и изразито рањиви реални сектор. Уместо да се ради све на потпуном растерећењу инвестиција, нарочито за производњу, наше власти ће овим потезом смањити будућа улагања, јер ће власници капитала добро анализирати где да инвестирају", наглашава Кнежевић.

Потраживања привреде, према подацима Привредне коморе РС, за прошлу годину износе 4,5 милијарди марака и већа су за 237 милиона у односу на 2014. годину.

Укинут једини подстицај

Саша Тривић, потпредседник Уније удружења послодаваца РС, каже да су привредници од почетка били против наведених измена Закона о порезу на добит.

"Изменама Закона о порезу на добит једини подстицај који је имала привреда за инвестирање биће укинут. Изговор је да је реч о усклађивању са ФБиХ. Међутим, она је све претходне године имала и веће подстицаје за улагања па зато сада има и јачу привреду него што је наша", истиче Тривић.

Извор: ЕуроБлиц
Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

боро

27.12.2016 07:22

једина сигурна добит у РС је ЗАТВАРАЊЕ , јер ако ниси у талу са властима следи ти сигурна пропаст .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

27.12.2016 07:46

Харач.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.12.2016 08:01

Праве се паметни. Бјежи ко може па нека узму од своје добити и добити своје родбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сламојед

27.12.2016 08:24

То Републико,унисти сламоједе нека предју да се хране крављом балегом.

ОДГОВОРИТЕ