Porez na dobit smanjuje ulaganje

Veliki broj privrednika u Srpskoj koji ulažu u proizvodnju ubuduće će plaćati veći porez na dobit.

Republika Srpska 27.12.2016 | 08:10
Porez na dobit smanjuje ulaganje
Izmenama Zakona o porezu na dobit RS, koji je poslat u Narodnu skupštinu RS na usvajanje, privrednicima će se umanjivati porez po osnovu ulaganja samo ako je vrednost ulaganja u opremu, postrojenja i nepokretnosti za obavljanje proizvodne delatnosti, veća od 50 odsto od ostvarene dobiti.

Ranije se za bilo koji iznos ulaganja umanjivala obaveza poreza na dobit i na taj način koliko toliko stimulisala ulaganja.

Privrednici kažu da se ovim potezom sahranjuje domaća privreda. Ekonomista Predrag Duduković kaže da Vlada RS želi da na ovaj način forsira reinvestiranje dobiti. Međutim, problem je što većina proizvodnih preduzeća koja ostvari dobit nema ta sredstva na raspolaganju nego su ona u potraživanjima od kupaca.

"Ako preduzeće proda robu, to se računa kao dobit, iako taj novac nije naplaćen. Odakle će onda privrednik da ulaže u proizvodnju" pita Duduković.

On naglašava da će novim propisima većina privrednika koji se odluče na investicije, imajući u vidu stanje na tržištu, biti destimulisana i oštećena.

"Mali broj preduzeća, za razliku od dosadašnjeg Zakona, moći će da iskoristi umanjenje plaćanja poreza po ovom osnovu" ističe Duduković.

Ministar finansija RS Zoran Tageltija priznaje da je sada „sužen prostor za oslobađanje po pitanju reinvestirane dobiti“. Međutim, morali su, slično kao i u Federaciji BiH, da menjaju propise u skladu sa zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda.

"Dosadašnje rešenje jeste bilo stimulativnije. Pokušaćamo da pregovaramo sa MMF kako bi u celosti reinvestirana dobit bila oslobođena od plaćanja poreza" kaže Tegeltija.

Privrednik Marko Knežević iz Laktaša kaže da svako ko želi perspektivu, održiv razvoj, ostanak i budućnost narodu RS mora osuditi ovaj potez.

"Zbog neefikasnog i preskupog državnog aparata, te nagomilanih zaduživanja vlasti su prinuđene da pristaju na sve uslove MMF, a teret svega toga treba da iznese nejaki i izrazito ranjivi realni sektor. Umesto da se radi sve na potpunom rasterećenju investicija, naročito za proizvodnju, naše vlasti će ovim potezom smanjiti buduća ulaganja, jer će vlasnici kapitala dobro analizirati gde da investiraju", naglašava Knežević.

Potraživanja privrede, prema podacima Privredne komore RS, za prošlu godinu iznose 4,5 milijardi maraka i veća su za 237 miliona u odnosu na 2014. godinu.

Ukinut jedini podsticaj

Saša Trivić, potpredsednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da su privrednici od početka bili protiv navedenih izmena Zakona o porezu na dobit.

"Izmenama Zakona o porezu na dobit jedini podsticaj koji je imala privreda za investiranje biće ukinut. Izgovor je da je reč o usklađivanju sa FBiH. Međutim, ona je sve prethodne godine imala i veće podsticaje za ulaganja pa zato sada ima i jaču privredu nego što je naša", ističe Trivić.

Izvor: EuroBlic
Foto: Shutterstock

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

boro

27.12.2016 08:22

jedina sigurna dobit u RS je ZATVARANJE , jer ako nisi u talu sa vlastima sledi ti sigurna propast .

ODGOVORITE
Name

Čovjek

27.12.2016 08:46

Harač.

ODGOVORITE
Name

BL

27.12.2016 09:01

Prave se pametni. Bježi ko može pa neka uzmu od svoje dobiti i dobiti svoje rodbine.

ODGOVORITE
Name

Slamojed

27.12.2016 09:24

To Republiko,unisti slamojede neka predju da se hrane kravljom balegom.

ODGOVORITE