Дјед Мраз није са Сјеверног пола

Ако је вјеровати научним прорачунима са Универзитета у Лунду, фиктивни лик Дјед Мраз би требало да живи на сјеверу Шведске, а не на Сјеверном полу.

Свијет 26.12.2016 | 22:19
Дјед Мраз није са Сјеверног пола
Научници са шведског Универзитета Лунд сателитским снимцима покушали су да пронађу централно мјесто Земље. Анализирајући кретања људи по цијелом свијету, као и пратећи измјене доба дана и ноћи, израчунали су да би градић Јокмок на сјеверу Шведске био идеалан за сједиште Дједа Мраза.

"Овај податак је можда за неке изненађујући, али ако погледате шире, можете боље разумјети. Идеја да би Дјеа Мраз требало да живи на Сјеверном полу потпуно је погрешна", рекао је научник Ола Хал са Универзитета Лунд.

Научници додају како би Дјед Мраз управо из Јокмока могао 'равномјерно' да подијели поклоне.

Измишљени комерцијални лик Дједа Мраза познат је широм свијета у бројним културама. Његов лик оживљава за време божићних и новогодишњих празника, а карактерише га прегршт поклона коју ноћу разноси дјеци, бацајући их кроз димњак.

Будући да је приказан како лети на санкама које вуку ирваси, вјерује се да је Дјед Мраз са Сјеверног пола.

(Агенције)
(Фото: Тхинкстоцк)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

27.12.2016 00:39

Дјед Мраз је измисљена лицност из комерцанлних разлога од "Богом изабраног" народа на Западу где владају у име демократије многе глуписти. Умјесто лазног Дједа Мраза СРБи имају своје истинске патријахалне празнике који су посвецене у недеље пред Бозиц СРБској Дјеци - насој СРБцади, светлој нади СРБске будуцности, СРБским Мајкама и свим СРБкињама које воде мајцинску бригу о СРБском Дому и дјецу у њему, и СРБским ОЦИМА који у зноју лица свог зарадјују хлеб свој надсудни водеци тако бригу о Породици својој. Зато, оканимо се вец ЈЕДНОМ тудјој обицаје и прглимо обицај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

27.12.2016 00:44

Пргрлимо зато обицаје своје који барем нас СРБе могу умудрити и упутити на пут спасења ка непролазним бозанским вредностима и људским драгоцјеностима СРБског СВЕТОСАВСКОГ НАРОДА!

ОДГОВОРИТЕ