Djed Mraz nije sa Sjevernog pola

Ako je vjerovati naučnim proračunima sa Univerziteta u Lundu, fiktivni lik Djed Mraz bi trebalo da živi na sjeveru Švedske, a ne na Sjevernom polu.

Svijet 26.12.2016 | 22:19
Djed Mraz nije sa Sjevernog pola
Naučnici sa švedskog Univerziteta Lund satelitskim snimcima pokušali su da pronađu centralno mjesto Zemlje. Analizirajući kretanja ljudi po cijelom svijetu, kao i prateći izmjene doba dana i noći, izračunali su da bi gradić Jokmok na sjeveru Švedske bio idealan za sjedište Djeda Mraza.

"Ovaj podatak je možda za neke iznenađujući, ali ako pogledate šire, možete bolje razumjeti. Ideja da bi Djea Mraz trebalo da živi na Sjevernom polu potpuno je pogrešna", rekao je naučnik Ola Hal sa Univerziteta Lund.

Naučnici dodaju kako bi Djed Mraz upravo iz Jokmoka mogao 'ravnomjerno' da podijeli poklone.

Izmišljeni komercijalni lik Djeda Mraza poznat je širom svijeta u brojnim kulturama. Njegov lik oživljava za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, a karakteriše ga pregršt poklona koju noću raznosi djeci, bacajući ih kroz dimnjak.

Budući da je prikazan kako leti na sankama koje vuku irvasi, vjeruje se da je Djed Mraz sa Sjevernog pola.

(Agencije)
(Foto: Thinkstock)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

27.12.2016 00:39

Djed Mraz je izmisljena licnost iz komercanlnih razloga od "Bogom izabranog" naroda na Zapadu gde vladaju u ime demokratije mnoge glupisti. Umjesto laznog Djeda Mraza SRBi imaju svoje istinske patrijahalne praznike koji su posvecene u nedelje pred Bozic SRBskoj Djeci - nasoj SRBcadi, svetloj nadi SRBske buducnosti, SRBskim Majkama i svim SRBkinjama koje vode majcinsku brigu o SRBskom Domu i djecu u njemu, i SRBskim OCIMA koji u znoju lica svog zaradjuju hleb svoj nadsudni vodeci tako brigu o Porodici svojoj. Zato, okanimo se vec JEDNOM tudjoj obicaje i prglimo obicaj

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

27.12.2016 00:44

Prgrlimo zato obicaje svoje koji barem nas SRBe mogu umudriti i uputiti na put spasenja ka neprolaznim bozanskim vrednostima i ljudskim dragocjenostima SRBskog SVETOSAVSKOG NARODA!

ODGOVORITE