Грип не јењава, епидемија у јануару

Број обољелелих од грипа се свакодневно се повећава. Љекари упозоравају да се највећа епидемија очекује у јануару.

Србија 26.12.2016 | 21:33
Грип не јењава, епидемија у јануару
Почиње нагло, са високом температуром, грозницом, малаксалошћу и јаким боловима у мишићима и зглобовима. Након тога крећу респираторни симптоми прво дисајних путева а може доћи и до запаљења плућа, синуса или ушију.

Ово су симптоми грипа подтипа Ах3 и Б који је узео маха посљедњих недјеља у Србији. Са друге стране, назнака да епидемија јењава нема, јер се број обољелих готово свакодневно повећава.

"Према подацима здравствених установа Србије примарне здравствене заштите током прошле недјеље регистровано је око 27.000 обољелих од акутних респираторних инфекција  што је за десет одсто више у односу на претходну недјељу и регистровано је око 1600 обољења сличних грипу, што нам је пет пута више у односу на прошлу недјељу", каже Лепосава Гаротић илић из Градског завода за јавно здравје Београда.

Препуне чекаонице и на западу Србије. У Чачку сваког дана све више пацијената јавља се љекару због симптома грипа.

"Данас је кроз моју ординацију прошло 42 пацијента. Четвртина је показивала знаке акутне реписраторне инфекције које су праћене високом температуром, сувим кашљем, трају четири - пет дана и прођу само са симптоматском терапијом", наводи Марина Милошевић из Дома здравља у Чачку.

Са друге стране на југу Србије обухват вакцином против грипа је био велики па је самим тим активност вируса мања у односу на друге градове у Србији.

"Што се тиче пацијената који се код нас јављају више од 10 до 17 одсто удјела у дневним прегледима није тако велика активност грипа. Постоји јесте, дошао је јесте и није тако активан. То веће обољевање очекује се крајем јануара", каже Данијела Цветковић из нишког ома здравља.

Да би се заштитили од грипа посебно у време новогодишњих празника, важно је избјегавати контакт са обољелим, редовно одржавати хигијену руку, проветравати просторије и конзумирати витамине.

(Б92)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

здравље

27.12.2016 04:05

Само сланине и белог лука и нема грипе

ОДГОВОРИТЕ