Grip ne jenjava, epidemija u januaru

Broj oboljelelih od gripa se svakodnevno se povećava. Ljekari upozoravaju da se najveća epidemija očekuje u januaru.

Srbija 26.12.2016 | 21:33
Grip ne jenjava, epidemija u januaru
Počinje naglo, sa visokom temperaturom, groznicom, malaksalošću i jakim bolovima u mišićima i zglobovima. Nakon toga kreću respiratorni simptomi prvo disajnih puteva a može doći i do zapaljenja pluća, sinusa ili ušiju.

Ovo su simptomi gripa podtipa Ah3 i B koji je uzeo maha posljednjih nedjelja u Srbiji. Sa druge strane, naznaka da epidemija jenjava nema, jer se broj oboljelih gotovo svakodnevno povećava.

"Prema podacima zdravstvenih ustanova Srbije primarne zdravstvene zaštite tokom prošle nedjelje registrovano je oko 27.000 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija  što je za deset odsto više u odnosu na prethodnu nedjelju i registrovano je oko 1600 oboljenja sličnih gripu, što nam je pet puta više u odnosu na prošlu nedjelju", kaže Leposava Garotić ilić iz Gradskog zavoda za javno zdravje Beograda.

Prepune čekaonice i na zapadu Srbije. U Čačku svakog dana sve više pacijenata javlja se ljekaru zbog simptoma gripa.

"Danas je kroz moju ordinaciju prošlo 42 pacijenta. Četvrtina je pokazivala znake akutne repisratorne infekcije koje su praćene visokom temperaturom, suvim kašljem, traju četiri - pet dana i prođu samo sa simptomatskom terapijom", navodi Marina Milošević iz Doma zdravlja u Čačku.

Sa druge strane na jugu Srbije obuhvat vakcinom protiv gripa je bio veliki pa je samim tim aktivnost virusa manja u odnosu na druge gradove u Srbiji.

"Što se tiče pacijenata koji se kod nas javljaju više od 10 do 17 odsto udjela u dnevnim pregledima nije tako velika aktivnost gripa. Postoji jeste, došao je jeste i nije tako aktivan. To veće oboljevanje očekuje se krajem januara", kaže Danijela Cvetković iz niškog oma zdravlja.

Da bi se zaštitili od gripa posebno u vreme novogodišnjih praznika, važno je izbjegavati kontakt sa oboljelim, redovno održavati higijenu ruku, provetravati prostorije i konzumirati vitamine.

(B92)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zdravlje

27.12.2016 04:05

Samo slanine i belog luka i nema gripe

ODGOVORITE