Бијељина: Зграда ни на небу ни на земљи

Дуже од деценију, станари зграде у Улици 27. марта у Бијељини воде битку да постану стварни власници станова које су уредно платили, а онда се суочили са шокантним сазнањем да су преварени.

Република Српска 26.12.2016 | 21:30
Бијељина: Зграда ни на небу ни на земљи
Канцеларија инвеститора је већ неколико година затворена. Писали су више пута градоначелнику, али кажу, одговора нема. Огорчени најављују тужбу против града, док из Градске управе одговарају да је права адреса за рјешење њихових проблема Министарство за просторно уређење Републике Српске.

Зграда у Улици 27. марта у Бијељини почела је да се гради 2003. године, а годину дана касније и усељена. Од тада траје агонија станара који већ 13 година покушавају да легализују своје станове. Првобитна срећа да су ријешили кров над главом претворила се у шок оног момента када су сазнали да су преварени.

"Стан од 55 квадратних метара сам потпуно исплатио по цијени од 1.000 КМ по квадрату. Укњижио сам га у катастру, али се у грунту не може уписати, јер нема документације", каже Ратко Јовић, станар зграде у Улици 27. марта у Бијељини.

Врата инвеститора су им већ одавно затворена. Обраћали су се, кажу, градоначелнику више пута, али никаквог одговора нема. Огорчени најављују радикалне мјере.

Предсједник ЗЕВ у Улици 27. марта Драгутин Ђукић сматра да Општину треба тужити:" Ову зграду треба срушити, тужити Општину и нека буде то наук за све остале грађевинске раднике који праве зграде на малим плацевима који зарађују путем грађевинске мафије. И још једном позивам Перицу Станића да хитно пошаље своје људе у град Бијељину."

Станари тврде да грађевински инспектори града никада нису изашли на лице мјеста, јер да су то учинили, уочили би бројне недостатке које зграда има.

"Могли сте да се увјерите, степениште је 80 цм, нема шансе да се прође, нити се можеш мимоићи са неким. Кров се урушава, а републички инспектори су констатовали да није грађен по стандардима. Димњак иде кроз стан и није рађен ван зграде. Један стан се већ запалио", додаје Ђукић.

Из Градске управе истичу да нису права адреса за рјешење њиховог проблема, јер је од самог почетка у овај посао укључено ресорно министарство.

"С обзиром на то да тада није постојао Регулациони план, а био је и магистрални пут и није било заобилазнице, зато је то надлежност Министарства и зато су они давали те дозволе. Према томе, није наша надлежност и не можемо дати сталну употребну дозволу док они то не заврше у Министарству", истиче градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

А према информацијама којима располаже Одјељење за просторно уређење града Бијељина, инвеститор је поднио захтјев код надлежног Министарства за издавање трајних дозвола за спорну зграду. За станаре нада да се ближи, као и крај њихове агоније.



(БН телевизија)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ддд

26.12.2016 21:42

Јел Ранко Милиц правио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

27.12.2016 00:31

Не знам засто задњи олос упорно зову инвеститорима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васко

27.12.2016 07:08

Мићо све зна он је све дозволио да Бн није ни град ни село

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо је крив

27.12.2016 13:58

Мицо је катастрофа.Унистио је БН до даске.27.март треба да буде једна од најљепсих улица јер излази на парк и у центру града је а он је то потпуно запустио.Толико страцара које нико не руси а Срби морају да плацају све резије у супротном долази да им се заплијени имовина.Да не говорим да му није на памет пало да ту направи неки велики маркет јер је сами центар и уз парк би добро досло.Мицо је узимао паре од инвенститора он је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

28.12.2016 22:04

Проклета Је та Зграда, Војни Суд То Је Била Куца Рома Хајдар Хусиц Па Ондак Војни Суд , Па сад Зграда Лоповска