Bijeljina: Zgrada ni na nebu ni na zemlji

Duže od deceniju, stanari zgrade u Ulici 27. marta u Bijeljini vode bitku da postanu stvarni vlasnici stanova koje su uredno platili, a onda se suočili sa šokantnim saznanjem da su prevareni.

Republika Srpska 26.12.2016 | 21:30
Bijeljina: Zgrada ni na nebu ni na zemlji
Kancelarija investitora je već nekoliko godina zatvorena. Pisali su više puta gradonačelniku, ali kažu, odgovora nema. Ogorčeni najavljuju tužbu protiv grada, dok iz Gradske uprave odgovaraju da je prava adresa za rješenje njihovih problema Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske.

Zgrada u Ulici 27. marta u Bijeljini počela je da se gradi 2003. godine, a godinu dana kasnije i useljena. Od tada traje agonija stanara koji već 13 godina pokušavaju da legalizuju svoje stanove. Prvobitna sreća da su riješili krov nad glavom pretvorila se u šok onog momenta kada su saznali da su prevareni.

"Stan od 55 kvadratnih metara sam potpuno isplatio po cijeni od 1.000 KM po kvadratu. Uknjižio sam ga u katastru, ali se u gruntu ne može upisati, jer nema dokumentacije", kaže Ratko Jović, stanar zgrade u Ulici 27. marta u Bijeljini.

Vrata investitora su im već odavno zatvorena. Obraćali su se, kažu, gradonačelniku više puta, ali nikakvog odgovora nema. Ogorčeni najavljuju radikalne mjere.

Predsjednik ZEV u Ulici 27. marta Dragutin Đukić smatra da Opštinu treba tužiti:" Ovu zgradu treba srušiti, tužiti Opštinu i neka bude to nauk za sve ostale građevinske radnike koji prave zgrade na malim placevima koji zarađuju putem građevinske mafije. I još jednom pozivam Pericu Stanića da hitno pošalje svoje ljude u grad Bijeljinu."

Stanari tvrde da građevinski inspektori grada nikada nisu izašli na lice mjesta, jer da su to učinili, uočili bi brojne nedostatke koje zgrada ima.

"Mogli ste da se uvjerite, stepenište je 80 cm, nema šanse da se prođe, niti se možeš mimoići sa nekim. Krov se urušava, a republički inspektori su konstatovali da nije građen po standardima. Dimnjak ide kroz stan i nije rađen van zgrade. Jedan stan se već zapalio", dodaje Đukić.

Iz Gradske uprave ističu da nisu prava adresa za rješenje njihovog problema, jer je od samog početka u ovaj posao uključeno resorno ministarstvo.

"S obzirom na to da tada nije postojao Regulacioni plan, a bio je i magistralni put i nije bilo zaobilaznice, zato je to nadležnost Ministarstva i zato su oni davali te dozvole. Prema tome, nije naša nadležnost i ne možemo dati stalnu upotrebnu dozvolu dok oni to ne završe u Ministarstvu", ističe gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

A prema informacijama kojima raspolaže Odjeljenje za prostorno uređenje grada Bijeljina, investitor je podnio zahtjev kod nadležnog Ministarstva za izdavanje trajnih dozvola za spornu zgradu. Za stanare nada da se bliži, kao i kraj njihove agonije.



(BN televizija)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ddd

26.12.2016 21:42

Jel Ranko Milic pravio

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

27.12.2016 00:31

Ne znam zasto zadnji olos uporno zovu investitorima.

ODGOVORITE
Name

Vasko

27.12.2016 07:08

Mićo sve zna on je sve dozvolio da Bn nije ni grad ni selo

ODGOVORITE
Name

Mico je kriv

27.12.2016 13:58

Mico je katastrofa.Unistio je BN do daske.27.mart treba da bude jedna od najljepsih ulica jer izlazi na park i u centru grada je a on je to potpuno zapustio.Toliko stracara koje niko ne rusi a Srbi moraju da placaju sve rezije u suprotnom dolazi da im se zaplijeni imovina.Da ne govorim da mu nije na pamet palo da tu napravi neki veliki market jer je sami centar i uz park bi dobro doslo.Mico je uzimao pare od invenstitora on je kriv.

ODGOVORITE
Name

Da

28.12.2016 22:04

Prokleta Je ta Zgrada, Vojni Sud To Je Bila Kuca Roma Hajdar Husic Pa Ondak Vojni Sud , Pa sad Zgrada Lopovska