Дјеца просјаци се враћају улици

Десетине малишана свако јутро, умјесто у школске клупе, сједа на хладне тротоаре како би просили, а већина центара за социјални рад у РС нема прихватне станице у којима би ова дјеца пронашла уточиште на дужи период.

Република Српска 26.12.2016 | 14:32
Дјеца просјаци се враћају улици
Социјални радници истичу да је просјачење најчешћи облик присилног рада дјетета, а малишани углавном долазе из породица лошег економског и социјалног стања. Једини прихватни центар за дјецу затечену у скитњи и просјачењу налази се у Бањалуци, гдје је за 11 мјесеци ове године са улице склоњено десет малишана, узраста од 14 до 18 година.

"Особље Прихватне станице пружа дјеци основну помоћ, утврђује идентитет и настоји их вратити у породицу или установу социјалне заштите. Уколико се дјететов идентитет не може потврдити из било којег разлога, Центар ће се прогласити надлежним и одредити му старатеља" рекли су у Центру за социјални рад Бањалука.

Дјевојчице и дјечаке који просе на улицама Приједора смјештају у Прихватну станицу намијењену за заштиту и збрињавање жртава породичног насиља, гдје могу остати само 72 часа. Истичу да су у овој години заједно са полицијом неколико пута интервенисали због мајки са дјецом које су просиле на паркингу поред Центра за социјални рад.

"Они су склоњени са улице и с обзиром на то да су у Приједор дошли из других градова са намјером просјачења, враћени су у мјеста пребивалишта" рекли су у Центру за социјални рад и додали да највише просе дјеца предшколског и школског узраста.

У Центру за социјални рад у Бијељини кажу да је број дјеце затечене у просјачењу уједначен посљедњих година.

"На улицама су у овој години уочене три породице са по петоро дјеце како просе. Ради се о ромским породицама са дјецом која имају до 14 година" рекли су у Центру за социјални рад и додали да дјецу збрињавају у дневном центру за дјецу затечену у просјачењу који је организован при Удружењу грађана "Отахарин" гдје дијете може остати сваки дан до 18 часова након чега се најчешће враћају породици.

У просјачењу је на градишким улицама затечено једно дијете.

"Викендом или у вријеме вашара долазе особе које просе, а које нису са подручја наше општине па се овдје кратко задржавају" рекли су у Центру за социјални рад Градишка.

Паркинг карте

У приједорском Центру за социјални рад кажу да је чест облик присилног и штетног рада дјеце у овом граду препродаја паркинг карата.

"Дјеца дежурају на градским паркинг мјестима, траже искоришћене, али важеће паркинг карте и препродају их" рекли су у Центру за социјални рад.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар