Djeca prosjaci se vraćaju ulici

Desetine mališana svako jutro, umjesto u školske klupe, sjeda na hladne trotoare kako bi prosili, a većina centara za socijalni rad u RS nema prihvatne stanice u kojima bi ova djeca pronašla utočište na duži period.

Republika Srpska 26.12.2016 | 14:32
Djeca prosjaci se vraćaju ulici
Socijalni radnici ističu da je prosjačenje najčešći oblik prisilnog rada djeteta, a mališani uglavnom dolaze iz porodica lošeg ekonomskog i socijalnog stanja. Jedini prihvatni centar za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju nalazi se u Banjaluci, gdje je za 11 mjeseci ove godine sa ulice sklonjeno deset mališana, uzrasta od 14 do 18 godina.

"Osoblje Prihvatne stanice pruža djeci osnovnu pomoć, utvrđuje identitet i nastoji ih vratiti u porodicu ili ustanovu socijalne zaštite. Ukoliko se djetetov identitet ne može potvrditi iz bilo kojeg razloga, Centar će se proglasiti nadležnim i odrediti mu staratelja" rekli su u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Djevojčice i dječake koji prose na ulicama Prijedora smještaju u Prihvatnu stanicu namijenjenu za zaštitu i zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja, gdje mogu ostati samo 72 časa. Ističu da su u ovoj godini zajedno sa policijom nekoliko puta intervenisali zbog majki sa djecom koje su prosile na parkingu pored Centra za socijalni rad.

"Oni su sklonjeni sa ulice i s obzirom na to da su u Prijedor došli iz drugih gradova sa namjerom prosjačenja, vraćeni su u mjesta prebivališta" rekli su u Centru za socijalni rad i dodali da najviše prose djeca predškolskog i školskog uzrasta.

U Centru za socijalni rad u Bijeljini kažu da je broj djece zatečene u prosjačenju ujednačen posljednjih godina.

"Na ulicama su u ovoj godini uočene tri porodice sa po petoro djece kako prose. Radi se o romskim porodicama sa djecom koja imaju do 14 godina" rekli su u Centru za socijalni rad i dodali da djecu zbrinjavaju u dnevnom centru za djecu zatečenu u prosjačenju koji je organizovan pri Udruženju građana "Otaharin" gdje dijete može ostati svaki dan do 18 časova nakon čega se najčešće vraćaju porodici.

U prosjačenju je na gradiškim ulicama zatečeno jedno dijete.

"Vikendom ili u vrijeme vašara dolaze osobe koje prose, a koje nisu sa područja naše opštine pa se ovdje kratko zadržavaju" rekli su u Centru za socijalni rad Gradiška.

Parking karte

U prijedorskom Centru za socijalni rad kažu da je čest oblik prisilnog i štetnog rada djece u ovom gradu preprodaja parking karata.

"Djeca dežuraju na gradskim parking mjestima, traže iskorišćene, ali važeće parking karte i preprodaju ih" rekli su u Centru za socijalni rad.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar