Сви аутомобили скупљи у 2017.

Након низа промена у предлогу, 1. јануара 2017. на снагу ће у Хрватској ступити нови Закон о посебном порезу на моторна возила.

Регион 26.12.2016 | 14:24
Сви аутомобили скупљи у 2017.
Према њему би већина аутомобила требало да поскупи, а за колико зависиће од модела и старости возила.

Посебан порез, утврђиваће се на основу продајне цене возила и емисије ЦО2, што би, очекује се, требало да допринесе већој куповини еколошки прихватљивих возила.

Нови прописи доносе више цене половних и нових возила. Иако је возни парк у Хрватској просечно старији од 13 година, неке рачунице показују да се изменама закона управо ишло у прилог куповини половњака.

Рачуница укључује процењену вредности аутомобила, емисију ЦО2, а треба платити и ПДВ и годишњи порез за возило млађе од 10 година. Тако би јефтинији модел старије генерације возила, поготово онај са слабијим мотором, могао да поскупи и неколико хиљада куна.

Посебни порез највише ће повећати цене луксузним возилима, а неки ће бити скупљи за шест или више хиљада евра. То је, сматрају трговци, због лоше рачунице државе. Не треба кажњавати људе ако имају новца, него им треба омогућити да купе тај аутомобил јер на неким скупим моделима држава већ заради више од 500.000 куна, сматрају.

Постоји још једна "иновација". Годишњи порез на возила плаћаће се при регистрацији, а не кад стигне уплатница. Дакле, при регистрацији возила млађег од 10 година грађани ће морати да имају и новац за порез.

И на крају, још једно поскупљење власници аутомобила осетће од септембра 2017., када ће се испуштање ЦО2 рачунати према још строжим критеријумима.

Извор: ХРТ
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тисина

26.12.2016 15:17

Ви сте у ЕУ, вама је добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ха ха ха ха,

26.12.2016 16:38

Ово је да се закоценес, зацас надокнади се губитак назови дрзаве у вези царинских давања!