'РТРС да се упути у тему и сјети 2011.'

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић данас је у Бањалуци одржао ванредну прес конференцију поводом, како је рекао, контроверзи приликом именовања италијанског судије за судију Уставног суда БиХ.

Босна и Херцеговина 26.12.2016 | 22:59
'РТРС да се упути у тему и сјети 2011.'
Иванић је истакао да су поводом тога на РТРС-у изнесене потпуно нетачне ствари.

"Стране судије у Уставном суду БиХ бира предсједник Европског суда за људска права и да он има констултације с Предсједништвом, али оне нису обавезне. Мој став је да стране судије немају потребу постојати у Уставном суду БиХ, био сам против тога да и Предсједништво БиХ о томе разговара. Шта год да смо закључили наш став није обавезујући. О томе сам имао и пуну подршку Драгана Човића, о томе да не разговарамо", рекао је Иванић.

Он је нагласио да 'све приче од квази стручњака да се нешто могло урадити с блокадама показују неразумијевање овог процеса'.

"По први пут од како је Предсједништва БиХ, именован је судије без сагласности Предсједништва", казао је Иванић.

"Велики душебрижници који сада покушавају направити велике приче на сједници 17. јануара 20011. уз сагласност тадашњег члана Предсједништва БиХ, који је долазио из СНСД-а, именовали Маргариту Цацу Николовску за судију Уставног суда БиХ. У вријеме када је донесена одлука о укидању химне и грба Републике Српске", изјавио је Предсједавајући Предсједништва БиХ.

"Што то тада нису урадили, питам и РТВ сервис што ову тему тада није поменуо. Пропагандистички приступ ствара лош амбијент и лошу слику. И када то раде нека позову стручњаке уставног права. Овакав процес именовања неће моћи дуго трајати", казао је Иванић и додао да се 'шаптачи РТРС-а требају добро упутити у теме'.

БиХ не може добити кандидатски статус за чланство у ЕУ без затварања ОХР-а и престанка утицаја страног фактора, рекао је српски члан Предсједништва на управо завршеној конференцији.

Он је рекао да присуство странаца показује да је земља незрела за чланство у ЕУ и да је такву информацију добио из брисрелских кругова, те је изразио сумњу да ће испуњавање упитника бити довољан услов за кандидатски статус.

На питање која је за њега најпозитивнија одлука ове године, Иванић је истакао прихватање кандидатуре.

"Иако није одлука донесена с наше стране већ од Брисела то је позитиван корак. Такође и скуп министара спољних послова у Бањалуци је начин како се РС и Бањалука морају афирмисати да би били више присутни у свијету."

У посљедње вријеме присутне су турбуленције у СДА. Како ће утицати на државни ниво власти, те да ли је то покушај да се СНСД уведе на тај ниво?

"Не мислим да то има везе с СНСД-ом. Ако и буде неке кризе, онда ће то бити криза партнера у ФБиХ. Не видим никакву другу комбинацију да се у ФБиХ направи друга прерасподјела."

Инаугурација Трампа, ко је позван?

"Немам информација нити пратим ко је позван, а ко не. Схватио сам да су тамо позвани амбасадори, а не предсједници. Ми нисмо тема предсједника САД-а годинама. Нисмо били ни за вријеме Буша, нити Обаме, а нећемо бити ни за вријеме Трампа. Великих промјена мислим да неће бити."

Иванић је истакао да ће јединствених одговора из БиХ ка Европској комисији бити ако се ријеше проблеми.

"Ако желите ријешити проблем биће јединствен одговор, у супротном неће. Мислим да неће бити проблем одговорити на питања, јер је то техника, али одговори на питања нису довољни за статус кандидата. За то су потребни политички помаци. Колеге из Брисела су рекли није реално очекивати напредак БиХ док има ОХР и стране факторе у институцијама власти. Ко очекује да ће земља која није политички зрела постати кандидат, он није реалан. Мораће се бирати или једно или друго."

Да ли функционише Механизам координације?

"Када дођу одговори, то ће бити први озбиљнији тест механизма. Од њега је направљена велика политичка галама, без потребе. Ако немамо јединствен став, џаба нама механизми. Питање је има ли воље или не. Не може механизам ријешити договор на питање планирате ли мијењати устав. Одговор могу дати само политичке структуре унутрашњом сагласношћу."

Извор: Н1/Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

сократ

26.12.2016 11:47

Ма увијек му је свака златна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

самотњак

26.12.2016 13:07

Епске пјесме Младена Иванића а нигдје резултата!?Само теорија и бескрајна теоретисања о свему и свачему.Можете ли Ви професоре прећи са ријечи на дјела?Ако ништа не учините конкретно, 2018 на изборима заборавите да сте постојали као политичар а ПДП као политичка партија!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

26.12.2016 16:07

Па прелазио је с ријеци на дјела кад је имао власт у овом ентитету. С њим је поцела продаја банака за 1ЕУР, и надзидјивање зграда у Бањалуци, униставање рафинерије итд...онда је Додик 2006-те рекао да он мозе јос боље. И доказао је то. Сад висе нема нигдје ницега.

Name

Горки плодови

26.12.2016 18:06

Овом политичару је друго име "лако ћемо",затим "гузоваче" и на крају "бриго моја предји на другога", е тако овај "експерт" и трули медиокритет рјешава проблеме у БИХ.

Name

Вељо

26.12.2016 13:44

Млати и млати цовек (економски убица Републике Српске)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брендон

26.12.2016 15:50

Дуже Младене, већ вечерас ћеш у Дневнику РТРС чути како ниси у праву то што си данас изговорио. Живи били па чули и видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

леко

26.12.2016 17:28

Када ми додјемо до тог момента да удјемо у ЕУ странци це сами отици преко ноци али мислим да се то неце десити у следецих 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобан

26.12.2016 18:02

Морају се овце цуват на броју кад видимо да по хапсе све лопове у затворе и кад уведу закон да не мозе бити цлан пресједниства или било цега ако нејма гласова сва три народа онда це народ да не интересује које све до тад странеци морају да цовају ову стоку на броју ако оду они це због пара продат свог цацу а народ ко јебе

Name

Маша

26.12.2016 18:06

Све надлежности је прењео СНСД Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ