'RTRS da se uputi u temu i sjeti 2011.'

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je u Banjaluci održao vanrednu pres konferenciju povodom, kako je rekao, kontroverzi prilikom imenovanja italijanskog sudije za sudiju Ustavnog suda BiH.

Bosna i Hercegovina 26.12.2016 | 22:59
'RTRS da se uputi u temu i sjeti 2011.'
Ivanić je istakao da su povodom toga na RTRS-u iznesene potpuno netačne stvari.

"Strane sudije u Ustavnom sudu BiH bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava i da on ima konstultacije s Predsjedništvom, ali one nisu obavezne. Moj stav je da strane sudije nemaju potrebu postojati u Ustavnom sudu BiH, bio sam protiv toga da i Predsjedništvo BiH o tome razgovara. Šta god da smo zaključili naš stav nije obavezujući. O tome sam imao i punu podršku Dragana Čovića, o tome da ne razgovaramo", rekao je Ivanić.

On je naglasio da 'sve priče od kvazi stručnjaka da se nešto moglo uraditi s blokadama pokazuju nerazumijevanje ovog procesa'.

"Po prvi put od kako je Predsjedništva BiH, imenovan je sudije bez saglasnosti Predsjedništva", kazao je Ivanić.

"Veliki dušebrižnici koji sada pokušavaju napraviti velike priče na sjednici 17. januara 20011. uz saglasnost tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, koji je dolazio iz SNSD-a, imenovali Margaritu Cacu Nikolovsku za sudiju Ustavnog suda BiH. U vrijeme kada je donesena odluka o ukidanju himne i grba Republike Srpske", izjavio je Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Što to tada nisu uradili, pitam i RTV servis što ovu temu tada nije pomenuo. Propagandistički pristup stvara loš ambijent i lošu sliku. I kada to rade neka pozovu stručnjake ustavnog prava. Ovakav proces imenovanja neće moći dugo trajati", kazao je Ivanić i dodao da se 'šaptači RTRS-a trebaju dobro uputiti u teme'.

BiH ne može dobiti kandidatski status za članstvo u EU bez zatvaranja OHR-a i prestanka uticaja stranog faktora, rekao je srpski član Predsjedništva na upravo završenoj konferenciji.

On je rekao da prisustvo stranaca pokazuje da je zemlja nezrela za članstvo u EU i da je takvu informaciju dobio iz brisrelskih krugova, te je izrazio sumnju da će ispunjavanje upitnika biti dovoljan uslov za kandidatski status.

Na pitanje koja je za njega najpozitivnija odluka ove godine, Ivanić je istakao prihvatanje kandidature.

"Iako nije odluka donesena s naše strane već od Brisela to je pozitivan korak. Takođe i skup ministara spoljnih poslova u Banjaluci je način kako se RS i Banjaluka moraju afirmisati da bi bili više prisutni u svijetu."

U posljednje vrijeme prisutne su turbulencije u SDA. Kako će uticati na državni nivo vlasti, te da li je to pokušaj da se SNSD uvede na taj nivo?

"Ne mislim da to ima veze s SNSD-om. Ako i bude neke krize, onda će to biti kriza partnera u FBiH. Ne vidim nikakvu drugu kombinaciju da se u FBiH napravi druga preraspodjela."

Inauguracija Trampa, ko je pozvan?

"Nemam informacija niti pratim ko je pozvan, a ko ne. Shvatio sam da su tamo pozvani ambasadori, a ne predsjednici. Mi nismo tema predsjednika SAD-a godinama. Nismo bili ni za vrijeme Buša, niti Obame, a nećemo biti ni za vrijeme Trampa. Velikih promjena mislim da neće biti."

Ivanić je istakao da će jedinstvenih odgovora iz BiH ka Evropskoj komisiji biti ako se riješe problemi.

"Ako želite riješiti problem biće jedinstven odgovor, u suprotnom neće. Mislim da neće biti problem odgovoriti na pitanja, jer je to tehnika, ali odgovori na pitanja nisu dovoljni za status kandidata. Za to su potrebni politički pomaci. Kolege iz Brisela su rekli nije realno očekivati napredak BiH dok ima OHR i strane faktore u institucijama vlasti. Ko očekuje da će zemlja koja nije politički zrela postati kandidat, on nije realan. Moraće se birati ili jedno ili drugo."

Da li funkcioniše Mehanizam koordinacije?

"Kada dođu odgovori, to će biti prvi ozbiljniji test mehanizma. Od njega je napravljena velika politička galama, bez potrebe. Ako nemamo jedinstven stav, džaba nama mehanizmi. Pitanje je ima li volje ili ne. Ne može mehanizam riješiti dogovor na pitanje planirate li mijenjati ustav. Odgovor mogu dati samo političke strukture unutrašnjom saglasnošću."

Izvor: N1/Nezavisne novine

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

sokrat

26.12.2016 11:47

Ma uvijek mu je svaka zlatna.

ODGOVORITE
Name

samotnjak

26.12.2016 13:07

Epske pjesme Mladena Ivanića a nigdje rezultata!?Samo teorija i beskrajna teoretisanja o svemu i svačemu.Možete li Vi profesore preći sa riječi na djela?Ako ništa ne učinite konkretno, 2018 na izborima zaboravite da ste postojali kao političar a PDP kao politička partija!?

ODGOVORITE
Name

vss

26.12.2016 16:07

Pa prelazio je s rijeci na djela kad je imao vlast u ovom entitetu. S njim je pocela prodaja banaka za 1EUR, i nadzidjivanje zgrada u Banjaluci, unistavanje rafinerije itd...onda je Dodik 2006-te rekao da on moze jos bolje. I dokazao je to. Sad vise nema nigdje nicega.

Name

Gorki plodovi

26.12.2016 18:06

Ovom političaru je drugo ime "lako ćemo",zatim "guzovače" i na kraju "brigo moja predji na drugoga", e tako ovaj "ekspert" i truli mediokritet rješava probleme u BIH.

Name

Veljo

26.12.2016 13:44

Mlati i mlati covek (ekonomski ubica Republike Srpske)

ODGOVORITE
Name

Brendon

26.12.2016 15:50

Duže Mladene, već večeras ćeš u Dnevniku RTRS čuti kako nisi u pravu to što si danas izgovorio. Živi bili pa čuli i vidjeli.

ODGOVORITE
Name

leko

26.12.2016 17:28

Kada mi dodjemo do tog momenta da udjemo u EU stranci ce sami otici preko noci ali mislim da se to nece desiti u sledecih 20 godina.

ODGOVORITE
Name

Coban

26.12.2016 18:02

Moraju se ovce cuvat na broju kad vidimo da po hapse sve lopove u zatvore i kad uvedu zakon da ne moze biti clan presjednistva ili bilo cega ako nejma glasova sva tri naroda onda ce narod da ne interesuje koje sve do tad straneci moraju da covaju ovu stoku na broju ako odu oni ce zbog para prodat svog cacu a narod ko jebe

Name

Maša

26.12.2016 18:06

Sve nadležnosti je prenjeo SNSD Milorad Dodik.

ODGOVORITE