„Фејсбук“ нас унесрећује, тврде научници

Резултати истраживања Универзитета у Копенхагену објављени су у извештају који сугерише корисницима једне од најпопуларнијих друштвених мрежа да угасе своје профиле, јер их пауза од „Фејсбука“ може учинити срећнијим и мање завидним.

Здравље 26.12.2016 | 10:36
„Фејсбук“ нас унесрећује, тврде научници
Истраживачи из Данске открили су да нас Фејсбук чини несрећним а завидне особе поготово чини депресивним.

Резултати истраживања показују да су корисници који су направили седмодневну паузу од друштвених медија били много задовољнији својим животом.

Универзитет у Копенхагену спровео је истраживање које је укључило 1.095 особа које свакодневно користе Фејсбук. Половина испитаника није имала приступ Фејсбуку седам дана, а половина је посећивала ту мрежу као и пре експеримента.

„Људи дневно проводе сате и сате на Фејсбуку. Чињеница је да смо повезанији него икад пре, али да ли је то добро за нас?“, написао је Мортен Тромхолт, аутор студије.

Судећи према новој студији одговор је „не“. Друштвена мрежа Фејсбук„бомбардује“ нас вестима других људи, а те информације нас могу учинити несрећним, јер упоређивање са другима најчешће буди осећај незадовољства.

То су показали и резултати студије. Корисници који нису користили Фејсбукседам дана осећали су се боље, истичући да им је било лакше да се концентришу на друге ствари и да су више разговарали са особама из окружења, док је 55 одсто њих признало да нису под стресом.

Корисници друштвених мрежа, посебно Фејсбука и Инстаграма, често се труде да се прикажу у најбољем издању, због чега други корисници стварају погрешну слику јер виде само једну страну њиховог живота.

Дански институт жели да спроведе и дуготрајније истраживање, али нису сигурни колико би волонтера пристало на годину дана без Фејсбука.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

26.12.2016 09:42

И осим тога нам показује какви су неки људи кретени! Овамо се претварају да су нам пријатељи а у стварности нас толико мрзе да је то катастрофа!

ОДГОВОРИТЕ