Клизање и скијање исправља "X" ноге

"X" ноге најчешће настају услед равних стопала, а прва мера њихове корекције је ношење одговарајућих уложака и јачање мишића натколенице.

Здравље 26.12.2016 | 10:30
Клизање и скијање исправља "X" ноге
ДЕфОРМИТЕТ познат као "X" ноге најчешће је присутан међу школском децом, али није редак ни код одраслих. С обзиром на то да "X" ноге најчешће настају услед равних стопала, прва мера њихове корекције је ношење одговарајућих уложака, а да би се ојачали мишићи натколенице, стручњаци у ово доба године саветују да се бавите клизањем и скијањем.

- Јачање мишића натколенице и ношење ортопедских уложака спречава да с временом дође до деформације на зглобовима колена - каже Снежана Милановић, физиотерапеут Центра за корективну гимнастику из Београда. - Јер, када колена иду у "X", а при томе у стојећем положају могу да се саставе стопала, ради се о привидном деформитету који се веома успешно исправља ношењем уложака и одговарајућом физичком активношћу.

Осим скијања и клизања, наша саговорница каже да су и вожња бицикла и ролера подједнако ефикасне физичке активности.

За исправљање "X" ногу одличне резултате дају и циљане вежбе које би требало да се изводе готово свакодневно. Реч је о врло једноставним покретима које можете без оптерећења да изводите док гледате омиљени ТВ програм или док трају рекламе.

САСТАВЉЕНИ ТАБАНИ
Седите на под и саставите табане. Длановима притискајте колена надоле. Вежбу поновите десет пута у три серије.

ПРЕКРШТЕНЕ НОГЕ
Пробајте што више пута да устанете и седнете с прекрштеним ногама.

ПОТИСКИВАЊЕ КОЛЕНА У СТРАНУ
Спустите се у чучањ, благо размакните ноге и стопала окрените упоље. Поставите лактове на колена и њима потискујте колена у страну. Вежбу поновите десет пута у три серије.

ХОДАЊЕ У ЧУЧЊУ
Ходајте у чучећем положају са стопалима окренутим упоље. Одредите себи дистанцу коју вам омогућава простор и пређите је неколико пута.

ТЕЖИ ОБЛИК
ТЕЖИМ обликом "X" ногу сматра се када у стојећем положају није могуће приближити стопала на мање од пет сантиметара.

- Осим циљаних вежби, овај тежи поремећај лечи се корективним шинама, односно оним статичним које се носе ноћу и примењују се код деце и дневним динамичним шинама које су намењене старијима - каже Снежана Милановић, физиотерапеут. - Најтежи облик "X" ногу, који онемогућава нормално стајање и ходање, лечи се операцијом.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар