Klizanje i skijanje ispravlja "X" noge

"X" noge najčešće nastaju usled ravnih stopala, a prva mera njihove korekcije je nošenje odgovarajućih uložaka i jačanje mišića natkolenice.

Zdravlje 26.12.2016 | 10:30
Klizanje i skijanje ispravlja "X" noge
DEfORMITET poznat kao "X" noge najčešće je prisutan među školskom decom, ali nije redak ni kod odraslih. S obzirom na to da "X" noge najčešće nastaju usled ravnih stopala, prva mera njihove korekcije je nošenje odgovarajućih uložaka, a da bi se ojačali mišići natkolenice, stručnjaci u ovo doba godine savetuju da se bavite klizanjem i skijanjem.

- Jačanje mišića natkolenice i nošenje ortopedskih uložaka sprečava da s vremenom dođe do deformacije na zglobovima kolena - kaže Snežana Milanović, fizioterapeut Centra za korektivnu gimnastiku iz Beograda. - Jer, kada kolena idu u "X", a pri tome u stojećem položaju mogu da se sastave stopala, radi se o prividnom deformitetu koji se veoma uspešno ispravlja nošenjem uložaka i odgovarajućom fizičkom aktivnošću.

Osim skijanja i klizanja, naša sagovornica kaže da su i vožnja bicikla i rolera podjednako efikasne fizičke aktivnosti.

Za ispravljanje "X" nogu odlične rezultate daju i ciljane vežbe koje bi trebalo da se izvode gotovo svakodnevno. Reč je o vrlo jednostavnim pokretima koje možete bez opterećenja da izvodite dok gledate omiljeni TV program ili dok traju reklame.

SASTAVLjENI TABANI
Sedite na pod i sastavite tabane. Dlanovima pritiskajte kolena nadole. Vežbu ponovite deset puta u tri serije.

PREKRŠTENE NOGE
Probajte što više puta da ustanete i sednete s prekrštenim nogama.

POTISKIVANjE KOLENA U STRANU
Spustite se u čučanj, blago razmaknite noge i stopala okrenite upolje. Postavite laktove na kolena i njima potiskujte kolena u stranu. Vežbu ponovite deset puta u tri serije.

HODANjE U ČUČNjU
Hodajte u čučećem položaju sa stopalima okrenutim upolje. Odredite sebi distancu koju vam omogućava prostor i pređite je nekoliko puta.

TEŽI OBLIK
TEŽIM oblikom "X" nogu smatra se kada u stojećem položaju nije moguće približiti stopala na manje od pet santimetara.

- Osim ciljanih vežbi, ovaj teži poremećaj leči se korektivnim šinama, odnosno onim statičnim koje se nose noću i primenjuju se kod dece i dnevnim dinamičnim šinama koje su namenjene starijima - kaže Snežana Milanović, fizioterapeut. - Najteži oblik "X" nogu, koji onemogućava normalno stajanje i hodanje, leči se operacijom.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar