Мјесто одакле су пошли Александровци

Шок, туга и неверица завладали су у Москви након вести да се авион руског Министарства одбране Ту-154 са 92 путника и члана посаде срушио у Црно море. Нико није преживео. У несрећи су страдала и 64 члана легендарног ансамбла Руске армије „Александров“.

Свијет 25.12.2016 | 21:11
Мјесто одакле су пошли Александровци
Авион је летео у Сирију, у руску базу Хмејмим, где је требало да руски уметници одрже новогодишњи концерт и подигну борбени дух руских војника, који се тамо, заједно са сиријском армијом, боре против тероризма.

У авиону су се налазили скоро сви чланови хора, осим троје солиста. Водећи солиста ансамбла Вадим Анањев или „мистер Каљинка“, како га још зову, остао је у Москви пошто је по трећи пут постао отац. Он је руским медијима рекао да су у Москви остале и његове колеге Валериј Гава и Борис Дјаков, а да су „сви остали из хора полетели за Сирију“.Сигурну смрт је чудом избегао и члан ансамбла Роман Валутов — његов пасош је истекао још у јулу, па није могао да се укрца у авион. Његово име је првобитно било на списку погинулих, али је касније уклоњено.

Међу страдалима су уметници Ралина Гиљманова и њен вереник Михаил. Прошле године су се верили, а требало је да се ускоро венчају. Испред седишта ансамбла „Александрова“ у Москви данас је мук.То је зграда руског Министарства одбране, у ком је ансамбл редовно одржавао пробе. Занемели од бола и туге — рођаци, пријатељи, житељи Москве су током целог дана у тишини полагали цвеће и палили свеће.

Углавном црвене каранфиле и руже. Тишину разбија тек понеки јецај или „тежак“ уздах који се отме из груди. Понеко прозбори и по коју реч, тек да подели тугу или успомену на страдале пријатеље.Уз зидове зграде наслоњена је фотографија ансамбла и портрет уметничког руководиоца и диригента — Валерија Халилова. Неко је оставио и симболични дечији цртеж — „тупољев 154“ у бојама руске заставе, како лети изнад Црног мора. У углу је доцртана и црна лента.

Испред зграде су током целог дана биле десетине новинарских екипа, и неколико кола хитне помоћи и полиције. У зграду се није могло ући.Унутра су били представници Министарства одбране, ансамбла и чланови најуже породице страдалих, којима су лекари пружали медицинску и психолошку помоћ. Седиште ансамбла посетио је и митрополит Иларион, пријатељ Халилова, који је прочитао молитву и положио корпу цвећа.

Међу онима који су дошли да одају почаст страдалима били су и бројни политичари и многе руске звезде и уметници.Иља Резник, текстописац и народни уметник Русије и Украјине, коментаришући трагедију није могао да сакрије сузе. Међу погинулима, каже, било је много његових пријатеља.

„Изгубили смо их и то је страшно… Ово је велика трагедија и велики губитак не само за Русију, већ за цео свет. Ансамбл је настао 1928. године, стекао је светску славу и љубав бројне публике широм света. Погинули су велики уметници и погинуо је мој друг — Валериј Михајлович Халилов, који је недавно дошао у овај ансамбл.Сјајан музичар и уметник, имао је велике планове за будућност, хтео је много тога да уради за ансамбл… Ми сви жалимо, и саосећамо се са породицама страдалих. Нека им Бог да снагу да издрже све ово“, рекао је Резник.

Лариса Грица, која пева у једном црквеном хору у Москви, од својих пријатеља и колега опростила се песмом и молитвом. Држећи букет црвених ружа, дуго је гледала у фотографију „александроваца“ и тихо је певушила.Моја душа, и душа свих нас данас плаче. Сливају се сузе и нестају. Отишли су велики људи и велики уметници, међу којима је било и много младих, талентованих људи. Многи од њих су, осим у ансамблу ’Александрова‘, певали и у московским храмовима. Били су верујући и ето, отишли су на дан Светог Спиридона, великог православног свеца“, рекла је.

Ансамбл „Александрова“ сматра се симболом и поносом руске културе.Подизање борбеног духа руским војницима био им је један од главних задатака. Са тим задатком кренули су и пут Сирије, али је судбина за њих имала другачије планове. Сада певају са анђелима.Извор: Спутњик
Фото: Спутњик

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Славен

25.12.2016 21:32

Нека им је лака земља. Саучешће породицама, њиховим пријатељима и васколикој Русији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закорацили су у бесмртност

25.12.2016 21:53

Оставили су иза себе непроцјењиве вриједности. Русија је велика земља и ускоро це нови стати на њихова мјеста. Зивот се мора наставити ма како је то теско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако

25.12.2016 22:47

Покој им дуси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

25.12.2016 23:12

Пусть им вечную славу и память

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко 75

26.12.2016 00:27

Слава им и нека им је лака црна земља, а породицама погинулих и васколикој Русији моје најискреније саучешће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

26.12.2016 03:32

Бас велика туга...

ОДГОВОРИТЕ