Mjesto odakle su pošli Aleksandrovci

Šok, tuga i neverica zavladali su u Moskvi nakon vesti da se avion ruskog Ministarstva odbrane Tu-154 sa 92 putnika i člana posade srušio u Crno more. Niko nije preživeo. U nesreći su stradala i 64 člana legendarnog ansambla Ruske armije „Aleksandrov“.

Svijet 25.12.2016 | 21:11
Mjesto odakle su pošli Aleksandrovci
Avion je leteo u Siriju, u rusku bazu Hmejmim, gde je trebalo da ruski umetnici održe novogodišnji koncert i podignu borbeni duh ruskih vojnika, koji se tamo, zajedno sa sirijskom armijom, bore protiv terorizma.

U avionu su se nalazili skoro svi članovi hora, osim troje solista. Vodeći solista ansambla Vadim Ananjev ili „mister Kaljinka“, kako ga još zovu, ostao je u Moskvi pošto je po treći put postao otac. On je ruskim medijima rekao da su u Moskvi ostale i njegove kolege Valerij Gava i Boris Djakov, a da su „svi ostali iz hora poleteli za Siriju“.



Sigurnu smrt je čudom izbegao i član ansambla Roman Valutov — njegov pasoš je istekao još u julu, pa nije mogao da se ukrca u avion. Njegovo ime je prvobitno bilo na spisku poginulih, ali je kasnije uklonjeno.

Među stradalima su umetnici Ralina Giljmanova i njen verenik Mihail. Prošle godine su se verili, a trebalo je da se uskoro venčaju. Ispred sedišta ansambla „Aleksandrova“ u Moskvi danas je muk.



To je zgrada ruskog Ministarstva odbrane, u kom je ansambl redovno održavao probe. Zanemeli od bola i tuge — rođaci, prijatelji, žitelji Moskve su tokom celog dana u tišini polagali cveće i palili sveće.

Uglavnom crvene karanfile i ruže. Tišinu razbija tek poneki jecaj ili „težak“ uzdah koji se otme iz grudi. Poneko prozbori i po koju reč, tek da podeli tugu ili uspomenu na stradale prijatelje.



Uz zidove zgrade naslonjena je fotografija ansambla i portret umetničkog rukovodioca i dirigenta — Valerija Halilova. Neko je ostavio i simbolični dečiji crtež — „tupoljev 154“ u bojama ruske zastave, kako leti iznad Crnog mora. U uglu je docrtana i crna lenta.

Ispred zgrade su tokom celog dana bile desetine novinarskih ekipa, i nekoliko kola hitne pomoći i policije. U zgradu se nije moglo ući.



Unutra su bili predstavnici Ministarstva odbrane, ansambla i članovi najuže porodice stradalih, kojima su lekari pružali medicinsku i psihološku pomoć. Sedište ansambla posetio je i mitropolit Ilarion, prijatelj Halilova, koji je pročitao molitvu i položio korpu cveća.

Među onima koji su došli da odaju počast stradalima bili su i brojni političari i mnoge ruske zvezde i umetnici.



Ilja Reznik, tekstopisac i narodni umetnik Rusije i Ukrajine, komentarišući tragediju nije mogao da sakrije suze. Među poginulima, kaže, bilo je mnogo njegovih prijatelja.

„Izgubili smo ih i to je strašno… Ovo je velika tragedija i veliki gubitak ne samo za Rusiju, već za ceo svet. Ansambl je nastao 1928. godine, stekao je svetsku slavu i ljubav brojne publike širom sveta. Poginuli su veliki umetnici i poginuo je moj drug — Valerij Mihajlovič Halilov, koji je nedavno došao u ovaj ansambl.



Sjajan muzičar i umetnik, imao je velike planove za budućnost, hteo je mnogo toga da uradi za ansambl… Mi svi žalimo, i saosećamo se sa porodicama stradalih. Neka im Bog da snagu da izdrže sve ovo“, rekao je Reznik.

Larisa Grica, koja peva u jednom crkvenom horu u Moskvi, od svojih prijatelja i kolega oprostila se pesmom i molitvom. Držeći buket crvenih ruža, dugo je gledala u fotografiju „aleksandrovaca“ i tiho je pevušila.



Moja duša, i duša svih nas danas plače. Slivaju se suze i nestaju. Otišli su veliki ljudi i veliki umetnici, među kojima je bilo i mnogo mladih, talentovanih ljudi. Mnogi od njih su, osim u ansamblu ’Aleksandrova‘, pevali i u moskovskim hramovima. Bili su verujući i eto, otišli su na dan Svetog Spiridona, velikog pravoslavnog sveca“, rekla je.

Ansambl „Aleksandrova“ smatra se simbolom i ponosom ruske kulture.



Podizanje borbenog duha ruskim vojnicima bio im je jedan od glavnih zadataka. Sa tim zadatkom krenuli su i put Sirije, ali je sudbina za njih imala drugačije planove. Sada pevaju sa anđelima.







Izvor: Sputnjik
Foto: Sputnjik

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Slaven

25.12.2016 20:32

Neka im je laka zemlja. Saučešće porodicama, njihovim prijateljima i vaskolikoj Rusiji

ODGOVORITE
Name

Zakoracili su u besmrtnost

25.12.2016 20:53

Ostavili su iza sebe neprocjenjive vrijednosti. Rusija je velika zemlja i uskoro ce novi stati na njihova mjesta. Zivot se mora nastaviti ma kako je to tesko.

ODGOVORITE
Name

tako

25.12.2016 21:47

Pokoj im dusi

ODGOVORITE
Name

Goran

25.12.2016 22:12

Пусть им вечную славу и память

ODGOVORITE
Name

Ранко 75

25.12.2016 23:27

Слава им и нека им је лака црна земља, а породицама погинулих и васколикој Русији моје најискреније саучешће.

ODGOVORITE
Name

Dada

26.12.2016 02:32

Bas velika tuga...

ODGOVORITE